Nyt koncept for lektiehjælp giver selvtillid

Igennem Red Barnet Ungdoms nye projekt Lektievenner har 21 børn i Århus kommune fået en helt særlig én-til-én relation med en frivillig lektiehjælper.

Mange børn synes, at det er pinligt at indrømme over for en fremmed, at de ikke er så gode til matematik. Samtidig er der mange børn om én lærer på skolernes lektiecafeer, og ofte er det en voksen, som barnet ikke kender, og det går særligt ud over de svageste børn, der ikke får den hjælp, de har brug for. En lektieven er en ung frivillig, der i stedet kommer hjem til barnet og lærer familien at kende, så barnet er i trygge omgivelser.

Motiverede børn lærer bedre
Lektievenner er startet som et pilotprojekt, der netop er blevet evalueret. Og det har vist gode resultater. De frivillige oplever ofte, at børnenes lyst til at lære vokser med det nye koncept:

”Man bliver efterhånden en del af børnenes hverdag og planlægning, og mange af familierne prioriteter lektiehjælpen rigtig højt. Med tiden oplever flere af lektievennerne endda, at børnene sidder klar med åbne bøger og glæder sig. Det er en helt fantastisk udvikling” fortæller 21 årige Rebecca Berthelsen, som er frivillig leder på projektet, og fortsætter:

”Samtidig bliver børnene meget motiverede af at der er nogen, der viser interesse for dem, og som ønsker at hjælpe dem, helt uden at få noget for det. Det er der faktisk mange af børnene som ikke helt kan forstå”

Håb om at udvide
Projektet henvender sig til børn af familier, som ikke har ressourcerne til selv at hjælpe med lektierne, og sådan et projekt er der et stort behov for. Ifølge Rebecca kommer der løbende henvendelser fra forældre, og der er derfor planer om at udvide projektet:

”Vi arbejder i øjeblikket på at få skabt et samarbejde med tre udvalgte skoler i Aarhus Vest, hvor lærerne kan udpege de elever, der har særligt brug for hjælp”

Det endelige mål er at få 40 børn med i projektet i Aarhus, og på sigt at udvide til hele landet, så endnu flere børn kan få hjælp. Det afhænger dog af, hvor meget økonomisk støtte, der kan findes til projektet.