Elika: Jeg bliver diskrimineret

At blive spyttet på, at blive umotiveret slået på, eller at folk flytter sig i bussen så snart der bliver et andet ledigt sæde. Det er hvad Elika, hendes familie og mange af hendes veninder står model til.

Elika ville ønske, at hun havde haft nogen at tale med da hun var yngre, at nogen havde fortalt hende, at der ikke var noget galt med hende, på trods af de mange ubehagelige episoder der indikerede det modsatte. Derfor er hun med i Ung2400, hvor unge med anden etnisk baggrund besøger skoler og fortæller børn og unge om diskrimination og ungdomsproblemer.

”Jeg ER hjemme!”
Diskrimination er hverdag for rigtig mange unge med anden etnisk baggrund, men en af de oplevelser som står stærkest i Elikas hukommelse er fra et besøg hos Borgerservice:

”Jeg var 16 år, og lige kommet tilbage til Danmark efter at have besøgt min familie i Iran. Jeg skulle have flyttet min adresse, men personen bag skranken i Borgerservice ville ikke hjælpe og sagde, at det eneste de kunne gøre var, at hjælpe med at købe en returbillet hjem til hvor jeg kom fra. Og der stod jeg så og flagrede med mit danske pas, og prøvede at forklare at jeg var hjemme”

Elika mener, at medierne har et stort ansvar for det negative billede der bliver tegnet af danskere med anden etnisk baggrund, og det vil hun især gerne tale med børn og unge om.

Rummelighed skal plantes tidligt
De frivillige i Ung2400 udnytter deres egne erfaringer til at tage rundt på skoler og fortælle personlige historier, og de har især succes med at nå de helt unge elever:

”En af mine bedste oplevelser var med en lille dreng som var meget glad udenpå, men som alligevel blev meget ked af det under vores besøg. Han fortalte, at han ofte blev kaldt perker og at det gjorde ham rigtig ked af det. De andre børn forklarede, at de faktisk ikke helt vidste hvad perker betød, og en af hans klassekammerater rejste sig op og sagde undskyld”

Elika forklarer, at hun ofte oplever en helt anden velvilje og forståelse hos børn end hos voksne, og at det derfor er rigtig vigtigt at sætte ind tidligt i kampen mod diskrimination. Derfor forsætter hun arbejdet i Ung2400 for en mere rummelig verden.