Forældre roser tilbud til udsatte børn

Alle familier kan blive sårbare i en periode. Og så er det rart at få hjælp – selvom det kan føles grænseoverskridende. En ny evaluering af viser, at udsatte børn – og deres forældre – er begejstrede for den støtte, de får, i Red Barnet Ungdoms storebror- og søsterordning Barnets Ven.

 

Lige nu har 169 udsatte, ensomme og marginaliserede børn en Barnets Ven storebror- eller søster, som støtter dem i deres hverdag. Børnene har det til fælles, at deres familier er i en svær situation, hvor ressourcerne er få, og der er brug for en frivillig, der kan være børnenes fortrolige og aflaste familien.

I efteråret 2015 foretog Socialt Udviklingscenter en omfattende evaluering af Barnets Ven. I den forbindelse er flere hold forældre blevet spurgt til, hvordan de oplever projektet og hvilken betydning det har for børnene. Resultatet er entydigt; de frivillige giver børnene og dermed deres familier glæde i nuet og bidrager til børnenes sociale udvikling på længere sigt.

10-årige Julius har svært ved at danne venskaber og har derfor fået en ny ”storebror” igennem projektet. Hans mor Katrine fortæller:

”Julius er meget glad for, at Anders er hans ven. Og hans ven alene. Det er en tæt relation, som er ny for ham. Julius vokser af at have en ven og have oplevelser sammen med ham. Det er én-til-én kontakten, der er vigtig i relationen mellem Julius og Anders, og fællesskabet med Anders giver en værdifuld ballast”.

Fri for stigmatisering
Undersøgelsen viser, at mange forældre er bekymret for at bede om hjælp i en følsom situation. De frygter at de selv og barnet bliver stigmatiseret. Men i Barnets Ven bliver deres frygt manet i jorden.

”For mig har det været lidt grænseoverskridende at spørge om hjælp, det med at være til besvær for nogen. Derfor har det betydet noget, at det har været frivilligt. Et tilvalg fra den frivilliges side”, fortæller Tilde mor til 8 årige Alberte, der har en Barnets Ven storesøster.

Jørgen er far til Stine på 12 år, der har Barnets Ven storesøsteren Laura. Jørgen har også kun oplevet positive reaktioner på, at hans datter er blevet en del af Barnets Ven:

”I starten var det meget spændende, nyt og specielt. Laura er ældre, smuk og sej, og det giver status blandt veninderne i klassen. Det var ikke stigmatiserende for Stine, hvilket vi havde frygtet lidt i starten. Laura kan ikke fikse de problemer, som Stine tumler med, men hun kan give et lille afbræk i en hverdag. Og nogle gange er det de små ting, der tælle”, fortæller Jørgen.

Meget mere Barnets Ven
Faktisk er de forældre, der har deltaget i evalueringen, så glade for projektet, at de også gerne vil have en rollemodel til deres barns søskende. Katrine mor til Julius fortæller, at det er et stort ønske for hende, at hendes tre døtre også kan blive en del af projektet, så de kan få deres egen ven.

Jørgen bakker hende op og fortæller, at projektet har været en stor hjælp for deres familie: ”Det her var et lyspunkt for Stine. Det, at skulle give sit barn et normalt liv i en sårbar hverdag, det har været svært. Lige præcis derfor har Barnets Ven været en stor hjælp”.

Vil du hjælp til?