1000 hilsner til børn på flugt

”Jeg er også glad for at komme her til Danmark. Og tusinde tak for brev”, skriver 9 årige Tulin fra Asylcenter Brovst med usikker barneskrift som tak til Sara – en af de tusinde danskere, der har sendt en varm hilsen til børn på flugt.

 

Den seneste måned har danskerne via Red Barnet Ungdom kunne sende korte beskeder til flygtningebørn i. En mulighed som næsten 1000 personer har benyttet. Nu er de fleste hilsner blevet uddelt og læst højt på danske asylcentre landet over, hvor de har de gjort et uudsletteligt indtryk på hundredevis af børn.

På Asylcenter Brovst blev børnene så glade, at flere af dem insisterede på at vise deres taknemlighed.

”En gruppe piger lavede på egen opfordring en kæmpe stor kuvert og begyndt så at skrive personlige takkebreve til nogle af alle dem, der har sendt hilsner. For når man får et sødt breve, så sender man da et svar retur! Det var meget rørende”, fortæller Simone Toftegaard Gejl, der er frivillig projektleder på centret.

Også på den Center Sandholm i Nordsjælland ville børnene kvittere for venligheden.

“Jeg tror, at jeg vil skrive tilbage til nogle af dem og sige tak,” sagde Agash på 7 år der bor på Center sandholm, da vores frivillige læste hilsner op for ham.

Trøstende ord
I løbet af kampagnen er der kommet hilsner fra både bedstefædre, børn, kendte, politikere, flygtninge, præster og mange mange flere. Blandt disse beskeder har der været tilbud om legeaftaler med danske børn, undervisning i at stå på skateboard og middagsinvitationer til både børnene og deres forældre. Men mest af alt har der været mange trøstende og opmuntrende ord:

”Da jeg var barn, var jeg tryg, Det kommer til at tage tid og hårdt arbejde, før I føler det samme. Men giv ikke op! Danmark indeholder så meget glæde, som jeg gerne vil have, at I er en del af. Og det bliver I også, selvom vejen til glæde og tryghed er uoverskuelig”, lyder det blandt andet fra en Lasse Møller.

I en anden besked sendt af en der heder Pia, står der:

”Kære børn velkommen til jeres nye land. Her kan du være i sikkerhed. Det er kun politi, soldater og jægere, der må have våben, og de er ufarlige for alle børn og voksne i Danmark. Vi er anderledes, end dem du kender, men når du lærer os at kende, er vi varme, venlige og glad for mad og kage. Knus”.

Børnene på asylcentrene har været overvældet af alt den venlighed. Som flere af dem sagde, så vidste de ikke, at så mange danskere godt kan lide dem.

Tak for venligheden
Nu hvor kampagnen er afsluttet, er det tid til at gøre status. I Red Barnet Ungdom ses velkomstkampagnen som et godt eksempel på, at en lille gestus kan blive til noget stort og berøre mange børneliv, når danskerne står sammen.

”Børnene er på flugt fra krig og rædsler, og de har brug for at vide, at de er ankommet til sikkerhed i Danmark. Der er lige nu en hård tone i flygtningedebatten, og vi er derfor taknemmelige for, at danskerne er kommet børnene i møde med venlighed – det betyder meget! Sammen kan vi ændre den negative stemning og tage godt mod børnene!”, siger Cecilie Hansen formand for Red Barnet Ungdom.