Venner med 14 års forskel

Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet

Monique på 7 år og Rasmus på 21 år er venner og sammen laver de mange sjove ting. De er blevet venner gennem Red Barnet Ungdom

 

”Jeg kan godt lide at være sammen med Rasmus. Han er sød… og sjov. Sidst var vi på stranden og bade og spise is. Jeg tabte min i sandet, men så gav Rasmus mig resten af sin. Han fjernede sandet på min, og så fik jeg også den igen. Så jeg fik faktisk to is,” fortæller Monique Schmidt-Ernshof med stor begejstring og lys i øjnene.

Monique bor sammen med sin mor Danila Inger Schmidt-Ernshof i Heimdals Kvarter i Greve Nord, og et par gange om måneden har 7-årige Monique en venne-aftale med den 14 år ældre Rasmus Engelhardt Frie. Så står den på hygge med spil og film, ture ud i naturen eller hjem til Rasmus eller andre oplevelser. Det vigtigste er ikke, hvad de to laver, men at de hygger sig og har noget kvalitetstid sammen.
Barnets Ven Greve Nord Projektet.

Barnets Ven
Det er gennem projektet Barnets Ven, at de to har mødt hinanden. Projektet, der er et rollemodelsprojekt i Red barnet Ungdom, fungerer ved at matche en ung frivillig med et barn, der har gavn af en stabil ven og positiv rollemodel, som de kan lave nogle sjove, lærerige og hyggelige ting med.
Og det er Monique og Rasmus gode til. De har bl.a. været en tur på Den Blå Planet, været på stranden, hygget med spil sammen med Danila, været hjemme og besøge Rasmus og hans forældre, været på legepladser rundt omkring og gået ture med Rasmus’ to hunde.

”Det var rigtig sjovt at lufte hundene, og Rasmus viste mig, hvor han havde gået i skole. Det er nogle rigtig søde hunde, og jeg kan godt lide at lege med dem,” fortæller Monique, mens hun stolt viser Rasmus de to papirhunde, som hun har lavet til ham.

”Hun er simpelthen så sød. Jeg har fået en tegning eller noget andet, hun har lavet, hver gang vi har set hinanden,” fortæller Rasmus.
Barnets Ven Greve Nord Projektet 3

Hvad de to laver, når de mødes skifter fra gang til gang, for det kan både være en hverdag eller i weekenden. Det kommer an på, hvordan det passer for både familien og Rasmus. Men uanset om der står hjemmehygge og leg eller strandture på programmet, så glæder Monique sig hver gang, at hun har en aftale med Rasmus.

”Jeg kunne rigtig godt tænke mig, hvis vi en dag kunne tage i BonBon-land eller Tivoli. Så kunne vi prøve rutchebanen. Men ellers vil jeg også gerne på stranden igen og hjem og besøge Rasmus og hundene,” smiler hun.
Rasmus og Monique har været venner siden marts, og på den tid har de fået opbygget en rigtig god relation, hvor de begge får meget ud af at mødes.

En glad pige
Danila kan også mærke, at hendes datter er glad for at være blevet ven med Rasmus, og at Monique nyder de ting, de laver sammen. Hun har selv svært ved at være ude blandt for mange mennesker og for meget støj, så derfor glæder det hende, at Rasmus kan tage Monique med til nogle af de steder, som hun ikke selv har mulighed for fx legeland eller Tivoli.

”Jeg synes, at det er en rigtig god ordning, og vi er meget glade for at være med. Det er godt for børnene at komme ud og få lidt pusterum fra deres hverdag. Som forælder er det jo virkelig rart at opleve, at der er andre, der frivilligt har lyst til at gøre en forskel for ens barn. Det kan man da kun glæde sig over,” siger hun.

Det er ganske gratis for børn at være med i Barnets Ven. Projektet er baseret på frivillige unge, der har tid og lyst til at mødes med barnet minimum to gange om måneden. Red Barnet Ungdom bidrager med 200 kr. om måneden til hvert ”vennepar”, så der er mulighed for at vennerne kan komme ud af huset. Lige nu er Rasmus ved at spare de penge sammen, så han og Monique snart kan komme på en større udflugt til fx Tivoli eller Knuthenborg Safaripark.

”Derfor har vi også lavet nogle ret billige ting, de seneste gange. Fx været på stranden eller bare lavet noget hyggeligt mad og film derhjemme. Jeg ved, at hun gerne vil på sådan en udflugt, så det sparer vi lidt sammen til,” forklarer han.

Vil gerne gøre en forskel
Som 21-årig biologi-studerende, floorballspiller, floorballtræner og med et studiejob er det ellers ikke lige, fordi det er tid, Rasmus har alverden af. Men på trods af et stramt skema med skolearbejde, eksamener, træning, et socialt liv m.m. har han alligevel valgt, at han gerne vil være ven med Monique.

”Jeg vil gerne være med til at gøre en forskel for et barn, der har behov for en ældre ven, der kun er der for deres skyld. Jeg vil gerne være med til at give hende nogle oplevelser og minder, som hun måske ellers ikke ville få. Når vi mødes er det hende og hendes ønsker, der er i fokus, og det mener jeg, at alle børn har krav på en gang imellem,” forklarer han og fortsætter:

”Et barn har ikke selv har muligheden for at ændre på deres situation, hvis de føler sig lidt ensomme eller ikke har så mange venner i skolen. De er afhængige af, at andre kan hjælpe dem. Jeg har overskuddet til at give noget til et barn, og derfor nyder jeg også vores venne-aftaler, fordi at jeg kan mærke på hende, at hun nyder det.”

God til børn
Rasmus overvejede i en periode at læse til pædagog, men i sidste ende blev det alligevel biologistudiet på Københavns Universitet, der vandt. Kontakten og muligheden for at støtte børn har han dog stadig i højeste grad. Udover at være venner med Monique, underviser han de yngre spillere i floorball, og han har altid været den ældste i en større flok af kusiner og fætre, så derfor har han tit påtaget sig rollen som legeonkel ved familiefesterne.
Barnets Ven Greve Nord Projektet.

”Jeg synes, at det er fantastisk at være sammen med børn. Jeg kan godt lide deres ligefremhed og deres store glæde, som de ikke lægger skjul på. Det er virkelig rart at se, hvor glade de bliver for det, jeg betegner som småting. Fx at man gider spille bold med dem eller bare tager sig tid til at sætte sig ned og lege, hvor det er dem, der er i fokus. Så ja, selvom det nogle gange er virkelig stressende at skulle finde plads til vores venne-aftaler, så er det det hele værd, når man kan se, hvor glad Monique er, når vi mødes,” siger han.

Gør det!

Derfor tøver Rasmus heller ikke med at opfordre andre til at blive Barnets Ven.

”Gør det! Man får så meget igen bare ved at se, at man gør en forskel for et barn, der har behov for det. Der er da mange af mine venner, der siger: ”Vil du ikke hellere sidde og spille PlayStion derhjemme?” og jo, nogle gange ville det da også være rart, men når jeg så kan se, hvor glad hun bliver, så er de timer af min hverdag mere end godt givet ud,” fastslår han.

Læs mere om Barnets Ven her