Flygtningebørn dyster i OL-discipliner

Efterårets feriekolonier blev i starten af september skudt i gang med stor stil, da Egerup-lejren ved Skælskør på Sjælland i en weekend blev forvandlet til en ’adventurekoloni’. For en weekend fik 14 drenge mellem 6 og 15 år fra danske asylcentre et afbræk fra hverdagen og nye venskaber.

 

En gruppe spændte drengene, der til daglig bor på asylcentre spredt over hele Sjælland, ankom en fredag eftermiddag i bus til Red Barnet Ungdoms koloni, hvor de frivillige stod klar med åbne arme, store smil – og aftensmad. For børnene er kolonien en af årets største begivenheder og en tiltrængt mulighed for at komme væk fra den hårde hverdag på asylcentrene. Alle drengene, store som små, havde store forventninger til den kommende weekends sociale samvær og aktiviteter. Efterårets første koloni havde nemlig det særlige over sig, at der var planlagt forskellige discipliner inspireret af de Olympiske Lege.

På adventurekolonien fik drengene således mulighed for at prøve kræfter med blandt andet stafetløb, boldspil og samarbejdsøvelser. Især vandkamp og den opsatte glidebane vakte begejstring hos de aktive drenge.

”Adventurekolonien handler om at være aktiv og med målgruppen for øje, tænkte vi, at aktiviteter med bevægelse og konkurrencer ville være et hit,” forklarer 26-årige Mia, som er en blandt 21 frivillige på kolonien, mens en anden supplerer:

”Vi ønskede at skabe nogle rammer, som gav børnene mulighed for at få lidt mere frihed til at udfolde sig aktivt og opleve en masse andet, end hvad de er vant til i deres hverdag.”

Oplevelse for livet
De 14 børn bor alle på asylcentre. Nogle har boet der i længere tid end andre. Drengene har dog det tilfælles, at de har brug for et pusterum fra livet på centrene. Væk fra en hverdag fyldt med ventetid. Kolonien er derfor et kærkomment tilbud, som for nogle giver følelsen af komme på ferie, mens den for andre er første tur væk fra asylcentret. Børnene oplever her fællesskab og møder andre børn, som de er på lige fod med.

”Jeg håber, de har fået nogle gode minder, som de kan dele med deres forældre og venner. Og at de får lyst til at tage med en anden gang”, siger frivillige Nikolaj forhåbningsfuldt.

Blandt kolonibørnene var 11-årige Ali, som kom til Danmark i februar 2016 sammen med sine forældre og lillebror. For ham har dagene i Egerup haft stor betydning og har netop fungeret som åndehul i en hverdag præget af usikkerhed og bekymring om fremtiden.

”Det bedste ved kolonien var da vi holdte fest! Men jeg syntes også det var sjovt at løbe med æg på ske og da vi spillede fodbold og rundbold,” fortæller han og fortsætter med store glade øjne:

”Til sidst fik vi også alle sammen medaljer, og det kunne jeg rigtig godt lide!”

ali-final

Berigende arbejde for de frivillige
Udover at få luftet det indre legebarn, peger de frivillige på, at de selv har fået meget ud af at være med på koloni og hjælpe børnene. For 23-årige Malene var det første gang som frivillig på en koloni, men sikkert ikke sidste gang.

”Det bedste ved at være frivillig på koloni er at hjælpe børn som til daglig godt kunne bruge lidt mere opmærksomhed. Derudover er det rigtig hyggeligt at være sammen med de andre frivillige og selvfølgelig med børnene. Man kommer virkelig til at holde af dem!” fortæller hun.

Det gode sammenhold på kolonien betyder også, at alle har lyst til at hjælpe hinanden. De større børn passer på de små og i tilfælde hvor sprog er en barriere, oversætter børnene for hinanden.

Så da bussen trillede ind på gårdspladsen søndag eftermiddag, var det derfor med tårer i øjnene over at skulle sige farvel til hinanden. Men samtidig også med en stor glæde og følelse af, at drengene havde fået en oplevelse for livet.

”De virkede tilfredse med aktiviteterne og var virkelig trætte, da vi skulle hjem. I min bog er det et tegn på succes!” afslutter Mia med et stort smil.

Adventurekolonien er en blandt i alt seks kolonier, som Red Barnet Ungdom har arrangeret i år. Læs mere om vores kommende kolonier her.

gruppe