Feriekoloni skaber gode barndomsminder

Skræmmende minder fra en ikke særlig fjern fortid præger hverdagen på landets asylcentre samtidig med, at bekymringer om fremtiden omklamrer børnene som et tungt og dystert tæppe. For at give dem en pause og et tiltrængt pusterum, inviterede Red Barnet Ungdom derfor børnene på feriekoloni, hvor den stod på sjove og hyggelige aktiviteter med rumtema.

 

På en kold novemberdag, hvor vejrudsigten truede med minusgrader, ankom 27 børn i alderen 7-13 år fra forskellige jyske asylcentre til Lærkereden, en hytte i grønne omgivelser i Grenå. Inden da havde det engagerede team af frivillige gjort klar til modtagelsen med velkomstskilt, varme radiatorer og en kuffert fyldt med sjove lege, kærlighed og ambitioner om en hyggelig weekend.

Projektleder på kolonien, Christine Secher, var en blandt 27 frivillige, der stod klar med åbne arme, da dørene til bussen gik op og børnene kom løbende. For nogle var det gensynsglæde med de frivillige og kolonikonceptet, for andre en ny oplevelse og følelsen af ferie for første gang i meget lang tid.

”Nogle af børnene har boet så længe på asylcenteret, at de har kunne deltage på vores feriekolonier ad flere omgange. Det er selvfølgelig super dejligt at se kendte ansigter, men også lidt trist at se, at de stadig bor på asylcenter,” fortæller Christine, der har været frivillig hos Red Barnet Ungdom i over fem år.

Ikke alle børn løber dog direkte i armene på de unge frivillige, og det er helt naturligt, fortæller Christine.

”Nogle af børnene er lidt utrygge den første dag, hvilket vi er meget opmærksomme på. Vi tager dem i hånden og giver dem plads til at observere og lader dem selv bestemme, hvornår de har lyst til at deltage i fællesaktiviteterne. Og der plejer nu ikke at gå længe, inden de vil være med!”

Minder for livet

Børnenes hverdag er ofte hård og gode oplevelser er for mange en mangelvare. Det mærker man tydeligt som frivillig, udtaler Christine. ”Børnene trænger rigtig meget til et pusterum og nogle rammer, hvor de kan have det sjovt og bare kan lege og være børn igen.”

Og de gode oplevelserne sætter sig dybt i børnene. ”Flere af dem, som har været med på koloni før, kan huske rigtig meget af det, vi lavede sidst og snakker om de frivillige, der var med.”

Rumskibe og brunkager

Årets sidste feriekoloni havde det særlige over sig, at der var planlagt rumtema. Og det var nøje udvalgt, forklarer Christine, da det er et universelt emne, som både piger og drenge kan forholde sig til. Blandt de populæreste aktiviteter var ’byg selv-rumskibe’, som især drengene fordybede sig i, over mange timer.

Derudover havde de frivillige planlagt et stjerneløb med samarbejdsøvelser og chancen for at finde guldmeteorer, ligesom børnene fik mulighed for at jagte et ’vaskeægte’ rumvæsen i form af frivillige, der havde iklædt sig kostume.

”En anden aktivitet, som vakte stor begejstring, var da madholdet satte brunkager frem, og børnene kunne pynte dem. Så blev de ellevilde!” griner Christine.

Nye venskaber

Efter en weekend fyldt med leg, fest og hyggeligt samvær, var det søndag eftermiddag tid til det hårde farvel, som krævede krammere ad flere omgange. Med sig fra kolonien har børnene fået en masse gode minder, samt mange nye venskaber til både børn og voksne. Det at være sammen med unge frivillige gør, at børnene hurtigt knytter sig.