13 årige Andreas fik hjælp til at slippe sin angst

For et år siden turde Andreas på 13 år knapt nok at gå ud af døren. Han led kraftigt af social angst, og det påvirkede hans livsglæde.  Men Andreas fik hjælp til at overkomme sin sociale angst gennem projektet Barnets Ven, hvor han fandt forståelse hos sin frivillig storebror Dennis.

 

13 årige Andreas fra Århus er en glad dreng. Han har gode venner og kan godt lide at tage på teltturer med sine klassekammerater. Men sådan har det ikke altid været. For 1 år siden kunne Andreas ikke være ude blandt andre mennesker. Han led af social angst og fik det dårligt, når han skulle i supermarkedet med sin mor.

”Jeg havde det svært. Jeg kunne ikke engang gå ind i en butik, hvor der var tre personer”, husker Andreas.

Derfor meldte Andreas mor, Dorte, ham til projekt Barnets Ven. Projektet hjælper børn med at få mere selvværd samt bryde med ensomhed og isolation. I projektet får børnene en frivillig storebror- eller søster, som de kan betro sig til og få gode oplevelser med.  Dorte håbede, at Andreas kunne få et venskab med en ung frivillig, der ville hjælpe ham med at overkomme sin angst.

Modigere med lidt hjælp fra en ven

Det blev Dennis på 27 år, der til dagligt er studerende, som blev valgt som Andreas nye Barnets Ven storebror. Han følte sig som den helt rette til at hjælpe Andreas fri for angsten.

”Jeg ønskede at blive frivillig storebror, fordi jeg selv er blevet mobbet. Jeg har lidt af social angst, og er kommet igennem det. Jeg står nu som 27 årig og har ikke nogle problemer. Det snakkede Andreas og jeg en masse om i starten. Altså, hvordan man kommer videre”, siger Dennis.

I begyndelsen af venskabet turde Andreas kun at være på tomandshånd med Dennis. Han havde ikke lyst til at være ude blandt andre mennesker. De brugte de første møder på at tale om tv, spille spil men også til at tale om angsten for andre mennesker. Og langsomt blev Andreas mere tryg. Sammen begyndte de at gå korte turer og nærme sig andre mennesker.

”Vi begyndte at gå nogle turer ved stranden. I starten ville Andreas ikke have is undervejs, fordi der var fremmede mennesker ved iskiosken. Han fik det simpelthen dårligt. Men det blev bedre og bedre med tiden, og til sidst stod vi i kø og købte store is sammen”, fortæller Dennis.

Turenes længde voksede i takt med Andreas mod. De to venner begyndte også gradvist, at lave aktiviteter i hvor der var mange andre tilstede. Pludselig kunne Andreas nyde en biograftur. Sidenhen tog de i trampolinpark og på museum.

Fælles oplevelser skabte fælles forståelse

I dag er Andreas en glad 13 årig dreng, som har venner i sin klasse, og ikke længere er bange for at være ude blandt andre mennesker.

”Jeg havde det svært for et år siden. Men, at jeg har fået en ven i Dennis, som jeg kan stole på, har gjort en kæmpe forskel. Før kunne jeg ikke være blandt andre mennesker. Men nu er jeg blevet en mere social person, som går hen og siger hej til andre. Nu kan jeg gå hvorhen jeg vil, og gøre det jeg har lyst til.”, fortæller Andreas.

Når Dennis skal pege på, hvorfor han er en god storebror for Andreas, så er han ikke i tvivl.

”Vi er et godt match, fordi vi har oplevet det samme. Han gennemgår det samme som jeg gjorde, da jeg var på hans alder. Og jeg kan gå ind og sige til ham; Dit liv er ikke slut. Du skal nok få nogle venner. Han troede jo, hans liv var slut. Han troede ikke det ville blive bedre. Men det gør han nu.”, siger Dennis.

Andreas har i dag så travlt med at se sine venner, at han faktisk svært ved at finde tid til at være sammen med Dennis.

Du kan læse mere om projekt Barnets Ven her