Venskabsgrupper for flygtningebørn fik forrygende start

Når børn på flugt og deres familier forlader de kendte rammer på flygtningecentrene og flytter ud for at bo permanent i en dansk kommune, så oplever mange en bundløs ensomhed. Derfor skabte det glæde og en smule nervøsitet, da 30 børn for første gang mødtes i en venskabsgruppe.

 

Red Barnet Ungdom har netop startet 4 venskabsgrupper op for flygtningebørn i Århus og København. Børnene har det tilfælles, at de alle er nye i deres kommune og mangler venskaber i Danmark.

De fleste af dem ejer stort set intet legetøj, og de kommer meget sjældent ud af hjemmet. I alt er 30 børn på 6-12 år tilmeldt grupperne, og for nylig mødtes de for første gang.

”Børnene var enormt spændte og lidt generte. Ingen af dem taler dansk, så de første par minutter var der meget stille. Vi startede med at lære børnene, hvordan man leger ståtrold og banke-bøf via kropssprog og simple ord. Lige så stille åbnede børnene op og pludselig løb de grinende rundt og var med. Det var skønt!”, fortæller Rikke Heisz Nielsen, frivillig projektleder i den ene århusianske venskabsgruppe.

Gruppen, der består af 8 børn og 11 frivillige, planlægger både at gå på legeplads, tage på udflugter og at dyrke forskellige typer sport, så børnene bliver rystet godt sammen.

Nye venskaber spirer

Venskabsgrupperne er sammensat, så børnene bor tæt på hinanden. Det gør det muligt for børnene at mødes og lege udenfor grupperne. Og allerede nu blomstrer venskaberne så småt.

”Børnene nyder helt klart at få lov til at brænde krudt af og være sammen med jævnaldrende. Selvom gruppen er helt ny, og et par af børnene stadig er lidt forsigtige, så er der allerede begyndt at opstå fine venskaber”, siger Rikke Heisz Nielsen.

Forældre roser initiativet

Før venskabsgrupperne startede tog de frivillige rundt til familierne med en tolk for at præsentere projektet. På forhånd var de frivillige lidt nervøse. De var i tvivl om forældrene turde overlade deres børn til en gruppe frivillige. Den frygt var ubegrundet.

”Forældrene er meget taknemmelige for, at vi giver deres børn gode oplevelser. Faren til et søskendepar i gruppen fortalte os, at børnene virkelig trænger til at lege. Han var bekymret for sine børn og sagde, at de ikke har haft det sjovt længe. Derfor var han meget rørt over, at vi tilbød børnene et frirum med leg og mulige venskaber”, fortæller Rikke.

Også i de øvrige venskabsgrupper i København og Århus har grupperne fået en forrygende start. Alle steder fortæller de om nye venskaber, der opstår, og børn der finder barneglæden igen.

Læs mere om venskabsgrupper her