Flygtningebørn på junglekoloni

30 forventningsfulde børn fra asylcentre på hele Sjælland pakkede nattøjet, yndlingsbamsen og gummiskoene for at tage til Frederiksværk og få oplevelser for livet. De deltog på Red Barnet Ungdoms feriekoloni for børn på flugt.

 

Red Barnet Ungdoms frivillige inviterede 21 børn i alderen 7-11 år fra danske flygtningecentre på feriekoloni for at give dem et afbræk i hverdagen på asylsystemet og livet på flugt.

– Kolonien er gået fantastisk. Børnene har virkelig hygget sig og det er så vigtigt, fordi børnene typisk har masser af frygt og traumer med sig, fordi de har været på flugt. På kolonien kan de lægge angsten på hylden og bare have det rart med gamle og nye venner, siger frivillig projektleder Anna Maria Erck.

Kolonien er en sjælden anledning for børnene til at glemme hverdagens bekymringer, til at lege og danne nye venskaber.
18 frivillige fra Red Barnet Ungdom arrangerede kolonien, og temaet var ”jungle”. Der blev lagt op til en aktiv weekend med dyrelege og tiltrængte grin.

– Jeg vil have, at kolonien varer for evigt, sagde Marian, da hun skulle sige farvel til sine nye venner og weekendens leg, og der var da også masser af spændende aktiviteter på programmet.
Weekendens program stod blandt andet på orienteringsløb, tovtrækning med Tarzan, lav-dit-eget-dyrekostume-workshop, slip’n slide ture på presenning fyldt med sæbevand, junglefest med plastikpalmer og blomster, bål og snobrød og meget mere. Det var flygtningedrengen Abel også ret vild med:

– Koloni er ikke kedeligt, og de voksne vil lege hele tiden, siger han, mens det bliver tydeligt, hvor stor kontrast der er på hverdagen på asylcentret og livet i en begivenhedsrig koloni.

Gode barndomsminder

Kolonien er vigtig for børn, der ikke har mange lyspunkter i deres liv. For mange af børnene er det den eneste mulighed for at holde ferie uden for centret og føle sig som helt almindelige børn. Derfor var kolonien et tiltrængt pusterum, og børnene glædede sig utrolig meget.

– De her børn har oplevet ting, børn ikke skal opleve. Vi ville give dem en weekend, hvor de bare kunne være børn, lege og have det sjovt, siger frivillig projektleder Anna Maria Erck.

Retten til et godt fritidsliv

I 2017 afholder Red Barnet Ungdom i alt 6 feriekolonier for børn på flugt forskellige steder i landet. Kolonierne er gratis for børnene og en del af foreningens indsats for at give udsatte børn en indholdsrig fritid. Kolonien i Frederiksværk var årets første og afholdtes 11.-14. maj.