Frivillige rollemodeller skal hjælpe udsatte børn i Jylland

‘Barnets Ven’ er et rollemodelprojekt, som er stiftet af Red Barnet Ungdom, og er en tidlig forebyggende indsats for udsatte og sårbare børn. I dag gør flere end 300 frivillige en positiv forskel for udsatte børn i hele landet.

 

’Barnets Ven’ er støttet af Erik Thunes Legat i Vejle og har fokus på at øge børns trivsel gennem én-til-én-relationer, hvor unge frivillige mellem 20 og 28 år støtter børn – i alderen 6 til 12 år – i at opbygge gode sociale relationer og blive inkluderet i positive fællesskaber. Barnet og den frivillige rollemodel mødes hver 14. dag i et år, så der kan opbygges et tæt og omsorgsfuldt venskab. Sammen udforsker de lokalområdets fritids-, forenings- og kulturliv. De afgør i fællesskab, hvad de gerne vil lave sammen.

Små ting gør en stor forskel
Lasse Nitschke er frivillig i Vejle, hvor han er ‘storebror’ for Abi på 12 år. Lasse blev frivillig for Barnets Ven, da han så en kampagne fra Red Barnet Ungdom inde på Youtube. Han trykkede på linket og læste om projektet. Her faldt han pladask for projektet og fandt ud af, at han måske også kunne gøre en positiv forskel for andre børn end bare sin nære familie.

“Det er de små ting, der virkelig gør en stor forskel, når jeg tilbringer tid sammen med Abi. Jeg sponsorerede en cykel her for nylig, og nu er det ligesom den ting vi har sammen. Vi kan tale om cykler i flere timer. Før det var det modelfly som vi legede med, men det er et overstået kapitel nu. Det har været fedt at være en del af den udvikling, som Abi har gennemgået mens jeg har kendt ham. Det har altid været på hans præmisser, når vi har lavet ting sammen, og det er jo bare fantastisk at se hvor meget han stråler af selvtillid hver gang jeg ser ham nu.”

Positiv udvikling for Barnets Ven
Udviklingskonsulent for Barnets Ven, Nicolas Christiansen, glæder sig over den fremgang som projektet har gennemgået på blot fire år:

“Det er enormt inspirerende at se, hvordan Barnets Ven over en periode på fire år har udviklet sig fra et mindre integrationsprojekt til i dag at være et af Danmarks største rollemodelprojekter for sårbare og udsatte børn. Det kan vi takke en masse samvittighedsfulde unge mennesker for, som er opsatte på at gøre en positiv forskel for børn, hvis trivsel er udfordret. Samtidig skal der også lyde en stor tak til de mange kommunale frontmedarbejdere i hele landet, som har fokus på tidlig opsporing af børn med bekymrende forhold og henvise dem til os i Barnets Ven. Endelig er det ikke mindst enormt motiverende at høre fra børnene i Barnets Ven, at de får en masse godt ud af at deltage i projektet.”

Vil hjælpe børn i hele landet
Det er ambitionen for Red Barnet Ungdom, at der skal skabes flere rollemodel-match hos Barnets Ven i hele landet. Erfaringer med projektet viser at børn der er ensomme, har lavt selvværd eller befinder sig i en hård livssituation, har brug for en stærk relation til en stabil ung rollemodel. Den frivillige rollemodel i Barnets Ven er en tæt, tilstedeværende og fordomsfri ven, der altid er parat til at lytte og som skaber rum for, at barnet kan udvikle sig i hans eller hendes eget tempo.