Venskabsgruppen blev et vendepunkt for Malak og Raghed

Når flygtningefamilier flytter fra asylcentre og ud i de forskellige danske kommuner, så står de ikke bare overfor nye udfordringer, men også udenfor fællesskabet, når de står overfor et helt nyt svært kapitel i deres liv. Sådan var det også i starten for søskendeparret Malak og Raghed, som i dag er 11 og 12 år.

 

For tre år siden var det to meget generte og tilbageholdende piger, der for første gang satte deres ben i Venskabsgruppen på Frederiksberg. De to piger, som dengang var henholdsvis otte og ni år gamle, var lige flyttet til København og havde stadigvæk meget svært ved det danske sprog.

I Red Barnet Ungdoms Venskabsgrupper har børn med flygtningebaggrund mulighed for at lære jævnaldrende børn at kende, så de sammen kan kæmpe mod ensomheden og samtidig blive integreret i samfundet. Og Malak og Raghed ønskede også brændende at de ville få nye venner.

Anna Jespersen, der er frivillig projektleder i Venskabsgruppen, husker tydeligt i starten, at de to søskende altid gik meget sammen og var isoleret fra resten af de andre børn og frivillige. Det var tydeligt de gerne vil i kontakt med alle i Venskabsgruppen, men det virkede som om noget gjorde at de holdt tilbage. Om det var det nye sociale fællesskab, det haltende danske sprog eller den nye kultur vidste ingen, men pludselig skete der en positiv ændring med pigerne.

Brød ud af deres skal
Stille og roligt åbnede de to piger dog op, og begyndte at lege med andre børn i Venskabsgruppen og begyndte at åbne sig op overfor de frivillige.

For Anna Jespersen har det været en helt utrolig rejse at se, hvilken udvikling de to piger har gennemgået på bare tre år. Anna fortæller, at det ikke bare er pigerne, som har fået mere overskud og glæde i hverdagen, men også forældrene.

For nogle få uger siden blev alle børn og frivillige således inviteret med hjem hos Malak og Raghed, hvilket var en stor oplevelse for alle, fortæller Anna. I dag er Malak 11 år og Raghed 12 år. De seneste tre års fremskridt har ikke kun været på det personlige plan, men i lige så høj grad fagligt. Malak er lige netop stoppet i sin modtageklasse og er flyttet hen i en normal folkeskoleklasse. Det samme er planen med Raghed.

Venskabsgrupper skal hjælpe udsatte børn i hele landet
Succeshistorien med Malak og Raghed er ikke et enkeltstående tilfælde med projektet Venskabsgrupper. Red Barnet Ungdom har med projektet været med til at skabe et frirum for børn, der har brug for at være børn.

De forskellige ‘Venskabsgrupper’ har gjort en stor forskel for børnene og deres familier. Det har været en mulighed for at nedbryde de sproglige og kulturelle barrierer gennem sjov og leg, der gør det muligt at opbygge nye venskaber og relationer. Succesen betyder, at der i det indeværende år vil åbne flere Venskabsgrupper, der skal være med til at give et meningsfuldt fællesskab for udsatte børn rundt omkring i landet.