Fodbold med flygtningebørn skaber livsglæde

Alberto ville gerne gøre en positiv forskel i flygtningedebatten. Derfor valgte han at blive frivillig i Red Barnet Ungdoms fodbold- og asylprojekt i Sandholm. Et valg han ikke har fortrudt.

 

Albertos venner havde i et godt stykke tid været frivillige hos Red Barnet Ungdom, hvor de hver weekend tog op og spillede fodbold sammen med asylbørnene i Sandholm. Projektet virkede tiltalende for Alberto, hvor der både var et stærkt sammenhold blandt de frivillige og en mulighed for at gøre en forskel for en masse hårdt prøvede og udsatte børn. Samtidig var flygtningedebatten på sit højeste. En debat Alberto havde været meget optaget af, men i stedet for hele tiden at diskutere med sine medstuderende, så valgte Albert at agere og tilmelde sig fodbold- og asylprojektet i Sandholm.

Tryghed og stabilitet

De frivillige kommer på Sandholm en gang om ugen, hvor de kører op i fællesskab og spiller fodbold med børnene. Om sommeren spiller de udenfor, men om vinteren, når det bliver for koldt og græsset fryser til is, plejer børnene og de frivillige at finde et sted at spille fodbold indendørs. Alberto har fået en nær relation til de forskellige børn, der kommer med mange forskellige baggrunde. Det er dog børn der har mange forskellige ting med bagagen, og derfor reagerer de også meget anderledes end andre børn, som går i en almindelig børnehave eller folkeskole. Der er også børn, som er fuldstændig upåvirket af den alvorlige situation som de har været i. De er glade, udadvendte og positive på trods af de negative oplevelser de har været udsatte for i deres korte liv.

“ En af de bedste oplevelser jeg har haft som frivillig var for et stykke tid siden. Dengang mødtes vi med alle børnene hver onsdag. Der var den her dreng, som ikke var særlig gammel. Han talte perfekt dansk, men var alligevel meget tilbageholdende og reserveret. Alle kunne dog se at han gerne ville være sammen med de andre børn og de frivillige. Jo mere vi var der, jo mere åbnede han på – og til sidst legede han frit, med alle der var med. Jeg fik et nært forhold til ham, og er jo bare dejligt at se at man kan gøre en forskel og nå ind til de her børn,” fortæller Alberto.

Der skal hygges med juleslik og kager

De næste par dage er afsat til julehygge sammen med børnene. Alberto ser tilbage på de år, hvor han har været frivillig og føler sig ekstremt privilegeret over, at han har fået så mange gode oplevelser. Det har for ham været spændende at opleve en verden, der er utrolig lukket, men hvor han har mødt så mange inspirerende mennesker.

“ Det har været fantastisk at gøre en stor forskel for de her børn. Samtidig er der jo bare nogle ekstremt seje og dygtige mennesker omkring det her projekt, som gør at man bare har lyst til at blive ved med at komme igen og igen – og det bedste er jo at det i sidste ende kommer børnene tilgode,” siger Alberto.