Hvad er en læringscafé egentlig?

Tavlen er visket ren og endnu en læringscafé er gået i gang. Der er den sædvanlige lugt af indelukket klasselokale, så frivillige Derya åbner et vindue, så de kan komme i gang med læringscaféen på Al-Hilal Skolen i Nordvest i København.

 
Børnene på Al-Hilal Skolen elsker læringscaféen, som foregår hver eneste onsdag. I dag er der ingen af børnene, der har lektier for, men de kommer alligevel. Derya, der er frivillig i læringscaféen sørger altid for at skabe en hyggelig eftermiddagsstemning for børnene.

”Så kan min underviser se, at jeg laver ekstra mange lektier, det kan de godt lide,” siger en pige og tænder for sin iPad.

Læringscaféerne er ikke kun en café, hvor der bliver lavet lektier. I Red Barnet Ungdoms læringscaféer er der nemlig både plads til kreativ og aktiv læring, hjælp til lektielæsning og store doser hygge.

”Det er bare så fedt at være i læringscafé, fordi man kan lave sine lektier her, og så gå hjem og lege bagefter,” siger en 10-årig pige med det største smil på læben.

Børnene ser læringscaféerne som en mulighed for at holde fri, når de forlader skolegården. Her udnyttes tiden fuldt ud, så der er tid til sjov og ballade, når de tager hjemad fra skole.

”Vil du ikke være sød at sætte dig ned ligesom de andre børn, så hjælper jeg dig efterfølgende,” siger Derya smilende.

Der er en masse at holde styr på som frivillig i en læringscafé, da læringscaféen altid ligger lige efter skoletid. Her er børnenes energiniveau altid højt, så det kræver lidt som frivillig at holde børnene i ørerne.

”Det handler lidt om at kunne jonglere med flere bolde i luften på en gang, da børnene tit vil have fat i en samtidig,” siger Derya.

Læringscaféer over hele landet

Red Barnet Ungdom driver læringscaféer over hele landet, og projektet er støttet Egmont Fonden. Partnerskabet med Egmont Fonden har som mål at bidrage til at reducere andelen af unge, der forlader grundskolen uden tilstrækkelige kompetencer til at tage en ungdomsuddannelse ved at give socialt og fagligt udsatte børn større mod på skolelivet.

På landsplan er der omkring 60 læringscaféer, men det er meningen, at partnerskabet med Egmont Fonden skal resultere i, at Red Barnet Ungdom i 2021 driver hele 120 læringscaféer.

Hvis du vil være frivillig i en læringscafé, skal du være mellem 15 og 30 år gammel, og kunne arbejde frivilligt mindst to timer hver 14. dag. Læs mere her.