Nadia blev frivillig på et fremmed sprog

Nadia flyttede til Sverige for at studere. Det betyder dog ikke, at hun havde lagt sin tid som frivillig bag sig. Nadia savner nemlig at gøre dagene i asylcentret i Hviding lidt sjovere for børnene med skovture, hinkebaner og brætspil. Derfor melder hun sig som frivillig i et asylcenter i Malmø. Men hvordan bliver man lige frivillig i et andet land?

 

Da Nadia i 2019 pakkede sine ting og flyttede til Sverige, for at begynde sin kandidat i sociologi, gik der ikke længe før, at hun savnede sit frivillige arbejde hos Red Barnet Ungdom på asylcenteret i Hviding:

”Jeg manglede følelsen af at være med til at opbygge relationer og hjælpe børn, med at opbygge nye venskaber gennem leg” Siger Naida og fortsætter: ”Jeg var virkelig ked af at forlade søndagsklubben i asylcenteret i Hviding, fordi jeg selv havde været med til at starte projektet i 2018, og kunne se den udvikling børnene gik igennem på den tid. Derfor ledte jeg efter noget lignende.”

Fra Red Barnet Ungdom til Red Barnet

Nadia fandt dog hurtigt ud af at det var sværere at blive frivillig i Sverige, end hun havde regnet med, da mange steder krævede, at hun kunne snakke svensk. Derfor ledte hun efter frivilligt arbejde på sociale medier, for at finde et sted hun kunne være uden at skulle tale flydende svensk. I sin søgen efter muligheder for frivilligt arbejde på asylcentre, stødte Nadia på en Facebook-gruppe for internationale frivillige i Sverige. Her fandt hun Red Barnets asylcenter i Malmø, hvor hun nu tager ud og er med til at skabe oplevelser for børnene.

Dog var det frivillige arbejde hos Red Barnet i Malmø ikke helt, som Nadia kendte det fra Hviding.Nadia er vant til at tale godt gammeldags jysk med børnene fra asylcenteret i Hviding, men nu oplever hun ofte, at relationerne skal skabes uden brug af sprog. Der er nemlig mange af børnene på asylcenteret i Malmø, der hverken taler engelsk eller svensk.

“Man når rigtig langt med kropssprog”

”Man når rigtig langt med kropssprog, og børnene vil jo stadig gerne lege, selvom vi ikke forstår hinandens sprog. Derfor føler jeg stadig, at jeg kan skabe relationer til børnene og hjælpe børnene med at finde hinanden gennem leg, selvom vi nogle gange slet ikke siger noget.”

Nadia kan derfor sagtens hjælpe børnene med kabaler, sjipning og omsorg, selvom hun og børnene ikke nødvendigvis taler samme sprog.

Nadia har gennem sit frivillige arbejde i Red Barnet Ungdom fået masser af erfaring, som hun kan bruge som frivillig i Red Barnet:

”Jeg kan helt sikkert bruge det, jeg lærte som frivillig i Red Barnet Ungdom, i mit nye frivillige arbejde. Relationen man skaber til børnene, er stadig den samme og måden man gør dagene lidt mere spændende for børnene i asylcenteret, er også det samme.”

Nadia er heller ikke i tvivl om, at hun tog den rigtige beslutning, da hun valgte at blive frivillig for Red Barnet i Sverige og dermed fortsætte sit frivillige arbejde i en lignende børneorganisation:

”Det er så fedt, at jeg igen kan komme ud og spille brætspil, danse eller tage på ture med børnene.”

Giv et bidrag til Red Barnet Ungdoms arbejde for sårbare børn i Danmark her.

Artiklen og billedet er fra før corona-nedlukningen