Koloni redder to søstres sommerferie

Da corona afblæste familien Tofts årlige sommerferie på campingtur, stod søstrene Viktoria og Chamilla pludselig uden planer for sommerferien. Ferien stod derfor til at skulle afholdes derhjemme i haven, hvor pigerne i forvejen har opholdt sig under det langsommelige corona-forår. Det var lige indtil pigernes mor, Rikke, stødte på Red Barnet Ungdoms sommerkoloni, som afløste udsigten til en begivenhedsløs sommer og i stedet berigede pigerne med en mini-ferie fyldt med nye oplevelser og venner.

Der er en første gang for alting. Hverken 10-årige Chamilla, 12-årige Viktoria eller deres søskende, har tidligere været afsted på koloni. For familien Toft, der er bosat i en lille by i Jylland, er sommeren normalt lig med camping og ture ud af huset, men efter coronaens indtog, er intet som det plejer. Rikke er nemlig kronisk syg. Hun må derfor holde sig hjemme, da hun er i øget risiko for at blive alvorlig syg af corona. Det betyder, at familien har været nødsaget til at søge hjælp udefra, hvis pigerne skulle holde sommerferien udenfor hjemmets matrikel.  

Rikke var meget glad for og lettet over, at Chamilla og Viktoria kunne komme afsted på koloni, nu hvor familiens campingtur var aflyst.

”Jeg var ikke sikker på, om pigerne kunne få lov til at komme afsted, så det var rigtig dejligt da vi fik at vide, at det kunne de, og dermed få et frirum fra hverdagen herhjemme i de vante rammer,” fortæller Rikke med begejstring i stemmen.

Hvis Rikkes veninde ikke havde fundet frem til Red Barnet Ungdoms sommerkoloni via en Facebook-annonce og sendt det videre til Rikke, skulle pigerne have været derhjemme hele sommerferien.

”Det har været nogle lange dage herhjemme under corona, hvor de meste af vores udendørs aktiviteter har været begrænset til haven og de samme aktiviteter igen og igen,” forklarer Rikke.

Fra hjemve til mod på at sove ude 

Viktoria, den ældste af pigerne, har tidligere har haft svært ved at være væk fra sin mor og har ikke prøvet at sove ude før. Selvom forventningens glæde lyser ud af pigerne ved afrejsen, er det også med en vis nervøsitet, at Rikke og hendes mand sender dem på koloni, da de vinker farvel. Rikke og hendes mand er spændte. De er nervøse for, om pigerne, især Viktoria, vil komme til at lide af hjemve, og derfor er aftalen, at Rikkes mand vil hente pigerne, hvis de vil hjem. Pigerne, har derfor telefoner med, så de kan ringe hjem hver aften og sige godnat.

Det gik ikke som de havde forudset. Det viste sig mod forventning, at pigerne slet ikke havde tid til eller behov for at ringe hjem til deres mor.

”Den første aften da jeg ringede til dem for at sige godnat, tog ingen af dem telefonen, og aftenen efter modtog jeg kun en sms. De havde fået så mange veninder og følte sig så trygge, at de slet ikke havde behov for eller tid til at tale med mig,” fortæller Rikke.Til hendes store overraskelse havde de, da de kom hjem fra koloni, ikke travlt med at kramme hende. Tværtimod. De spørger i stedet begge, om de kan komme afsted på koloni igen.

Viktoria, der ikke før havde overnattet ude, har desuden tidligere ikke haft lyst til at overnatte hos pigernes mormor. Efter sommerkolonien har hun meget mere mod på at overnatte ude. Rikke fortæller, at Viktoria endda har overnattet hos en veninde fra skolen, hvilket var en stor succes.

Noget at fortælle om i skolen 

Pigerne har efterfølgende talt meget om kolonien, både derhjemme og henne i skolen.

”Det har betydet utrolig meget for pigerne, at de kunne komme tilbage i skolen og fortælle, at de havde været på koloni og lavet en masse sjove ting,” fortæller Rikke.

Pigerne taler især meget om to kvindelige frivillige, som de er blevet ekstra glade for. De efterspørger, om de kommer til at møde dem igen, hvis der bliver brug for at sende dem på koloni igen. Pigerne fik også nye venner, som de stadig har kontakt med over det sociale medie Snapchat.

Her flere uger efter kolonien, fylder oplevelsen stadig meget hos pigerne.

 

I år gav Red Barnet Ungdoms sommerkolonier børn og unge, fra 7-13 år der oplever øget mistrivsel grundet corona, en mini-ferie fyldt med sjov, eventyr og nye venskaber. Børnene havde det til fælles, at de havde brug for at få nogle succesoplevelser i en ny kontekst.

Støt Red Barnet Ungdom, og vær med til at sende flere sårbare børn på koloni, så de kan få den mini-ferie, de fortjener