’Helt særligt og livsbekræftende’ – Paula er frivillig, fordi hun ikke kan lade være

Det er ganske simpelt. Paula er frivillig, fordi hun ikke kan lade være, og særligt børnene på landets asylcentre ligger hende på sinde. For Paula er det nemlig vigtigt at se barnet først – før deres status som asylansøger. At lade børn være børn. Derfor er hun også frivillig på Red Barnet Ungdoms weekendkolonier.

Navn: Paula Lund Frederiksen, 26 år.

Beskæftigelse: Pædagogisk medarbejder hos Røde Kors på Jelling Asylcenter


Frivillighistorie – 5 kolonier senere 

Jeg begyndte min frivillige rejse hos Red Barnet Ungdom på ”Børn på flugt-sporet” som frivillig på en weekendkoloni for børn på asylcentre tilbage i maj 2017. Sidenhen har jeg været projektleder ad to omgange og været med på koloni som almindelig frivillig yderligere to gange. Lige nu er jeg i gang med at planlægge en koloni til sommer sammen med to andre projektledere, og kan så tilføje endnu en koloni til regnskabet. Seks kolonier bliver det til i alt.

Hvorfor blev du frivillig til at starte med?

For mig har det altid været vigtigt ikke at komme mennesker i kasser. Ingen af os passer i én kasse. Asylsøgende børn forbindes ofte med traumer og sårbare historier. Der er ingen tvivl om, at børn på danske asylcentre har andre baggrunde og livsvilkår, end hvad der generelt ses hos jævnaldrende børn uden for centrene. Men der er nuancer i livet som asylbarn, det er også vigtigt at have blik for. Børn på asylcentre er mere end deres flugthistorie og status som flygtning. På Red Barnet Ungdoms weekendkolonier er det lige præcis dét, det handler om. At se barnet først – før deres status som asylansøger. At lade børn være børn.

Hvad gør, at du vender tilbage til at være frivillig på kolonierne?

At være afsted på weekendkoloni er for mig noget helt magisk. Jeg siger tit, at det er svært at forklare til andre, der ikke har været med. Hver gang jeg kommer hjem fra en koloni, og jeg står i badet og vasker alt glimmeret og ansigtsmalingen af, så er det virkelig med vemod. Jeg savner allerede børnene og deres fantastiske umiddelbarheder.

Men jeg savner lige så meget stemningen blandt os frivillige. På kolonierne opstår der et helt særligt fællesskab. Vi har det til fælles, at vi brænder for at gøre en forskel for børn på asylcentre. Vi er sammen meget intenst en hel weekend, og det gør altså et eller andet. Mange af os vender tilbage år efter år – ligesom at jeg har været afsted mange gange. Kolonierne har givet mig venskaber, som jeg er sikker på kommer til at vare for livet. Det lyder helt pladderromantisk det hele – men jeg elsker simpelthen at være på koloni!

Er der nogle særlige oplevelser eller børn, der har gjort særligt indtryk på dig? 

At arbejde med børn fra asylcentre er helt særligt og livsbekræftende. Du har med børn at gøre, der har oplevet at blive revet væk fra deres vante omgivelser. Nogle af dem er flygtet fra krig og har set ting, vi andre svært kan forestille os. At stå midt i diskolys og stopdans på koloniens sidste aften blandt smilende ansigter og livsglade børn – dét gør det simpelthen for mig. Den følelse kan jeg leve længe på.

Frivillighed og fremtid 

“Mit frivillige arbejde ved Red Barnet Ungdom kom faktisk til at danne grobund for mit speciale. Da jeg tilbage i 2019 skulle vælge et felt til mit feltarbejde, tog jeg kontakt til en medarbejder fra Jelling Asylcenter, som jeg flere gange tidligere havde stiftet bekendtskab med i forbindelse med weekendkolonierne. Det blev begyndelsen på et års feltarbejde og et færdigt speciale i sommeren 2020,” fortæller Paula.

Derudover blev det selv samme kontakt, der blev nøglepersonen, da jeg søgte arbejde hos samme organisation efter endt uddannelse. Her har jeg nu arbejdet i et halvt år i en stilling som pædagogisk medarbejder med ansvar for de mindste børn på centret. At arbejde frivilligt i en organisation som Red Barnet Ungdom gør det muligt at dyrke en interesse og samtidig gøre en forskel, men det giver også nogle kontakter, som kan hjælpe en i både studie- og arbejdsliv.

Vil du være frivillig på en weekendkoloni for børn på flugt? Så kan du læse mere og tilmelde dig her.