Det betyder alt for Theis, at hans rollemodel Kasper er med til hans konfirmation

Havde det ikke været for Red Barnet Ungdoms rollemodelsprojekt ”Barnets Ven”, havde Kasper og Theis aldrig mødt hinanden og opbygget det stærke bånd, de har i dag. De er en stor del af hinandens liv trods flere års aldersforskel, og der var derfor ingen tvivl, da Kasper blev inviteret til Theis’ konfirmationsfest.   

Da Theis’ forældre bliver skilt, tager det hårdt på ham. Livet virker uoverskueligt. Overskuddet og drømmene for fremtiden forsvinder. Oven i hatten kæmper Theis med et par diagnoser, der ikke lige frem gør hverdagen nemmere. Derfor er det en kæmpe hjælp, da han får en en frivillig storebror via Red Barnet Ungdoms rollemodelprojekt, Barnets Ven. Kasper bliver en rollemodel, som Theis kan spejle sig i og lære af. En rollemodel, der giver ham noget helt specielt, som han ikke får fra sine forældre eller andre voksne.

Her er det, at frivillige Kasper heldigvis kommer ind i billedet. Han giver nemlig Theis det, som Theis går rundt og har behov for. Et pusterum i en tanketung hverdag.

”Voksne snakker tit problemer og løsninger i stedet for bare at være der. Det er ofte bare det, som Theis har behov for, og derfor hygger vi os mere, end vi snakker om store følelser,” fortæller Kasper.

Siden de to venner møde hinanden, er det blevet til mange eventyrlige timer foran det store lærred med popcorn og slik, intense og sjove timelange computerspil og udflugter ud af huset til den lokale skøjtebane.

En gensidig glæde

Kasper sammenligner deres relation med sine andre venskaber, hvor det er lysten og engagementet fra begge parter, der driver værket.

”Selvom det jo er et frivilligt arbejde, så føler jeg ikke, at det er et arbejde – jeg startede ud med at gøre det for hans skyld, men nu gør jeg det lige så meget for min egen skyld,” fortæller Kasper.

Theis’ forældre, spår en lys fremtid for de to, og har svært ved at forestille sig, at relationen stopper i nærmeste fremtid.

“Theis bliver ældre og ældre, og de to får nok endnu flere fælles interesser som tiden går. Kasper er et godt forbillede, med en god uddannelse, fast arbejde og et godt hjem. Han lærer Theis noget. Det er noget andet end det, man som forældre kan lære fra sig,” fortæller Theis’ mor Jannie.

En stor del af hinandens familier

Når et ung menneske bliver konfirmeret, så bliver venner og familie inviteret med til fest. I Theis’ tilfælde, er der ingen tvivl om, at hans 16 år ældre rollemodel Kasper og hans kone, Sara, skal deltage i hans store dag.

Både for Kasper, Theis, og Theis’ familie er det en selvfølge, at Kasper skal med til konfirmationen. Theis kender også Kaspers kone Sara godt, da han ofte er hjemme hos dem og spise aftensmad. Theis’ mor Jannie beskriver naturligheden således:

“Jeg ville synes, det var mærkeligt, hvis Kasper og Sara ikke skulle med. De er en stor del af Theis’ liv,” fortæller Jannie.

Kasper fortæller, at han er meget beæret og stolt over at være inviteret med til Theis’ konfirmation.

“Det betyder noget for vores relation. Det understreger, at Theis også sætter pris på det, vi går og laver sammen”, fortæller Kasper.

Det er flere år siden, at Theis fortalte Kasper, at han gerne ville have Kasper med til sin konfirmation. Sammen har de hygget sig med nogle af forberedelserne til festen. De har blandt andet lavet invitationerne sammen. Kasper er nemlig rigtig god til at lave sådan noget på computeren, imens Theis får lov til at bestemme, hvordan invitationerne skal se ud. Sammen udgør de et godt team.

Theis’ udvikling skyldes i høj grad Kasper  

Kasper fortæller, at han er opmærksom på den udvikling, som Theis er i fuld gang med at gennemgå. Han har lagt mærke til, at Theis hviler lidt mere i sig selv. Noget, der også kom lidt til syne på konfirmationsdagen. Dette nikker Jannie genkendende til og beskriver, at Theis langsomt bliver mere og mere åben som årene går. Hun beskriver deres relation som rigtig god og meget vigtig for Theis.

“Det har betydet noget for Theis, at han har haft Kasper. Theis har svært ved at få venner og finde sin plads,” fortæller Jannie.

Jannie beskriver, hvordan Theis kan være meget lukket og mut, inden han skal mødes med Kasper. Men når han kommer tilbage, er han ét stort smil. Det skyldes ifølge Jannie, at Kasper er god til at se Theis’ dagsform an og gribe ham ud fra det.

“Kasper møder Theis’ i øjenhøjde, og giver ham et skulderklap,” siger Jannie.

Kasper tænker ikke altid over, hvor meget deres relation giver Theis.

“Vi snakker sammen på en anden måde, end han gør med andre. Det er noget, jeg kan få frem, som jeg ikke altid lægger mærke til, men som andre åbenbart gør – det er jo bare naturligt for Theis og mig,” beskriver Kasper.

En dag de sent glemmer 

Theis’ konfirmation bliver for både Kasper, Sara, Theis og hans familie en fantastisk dag, hvor Kasper og Sara passer naturligt ind blandt de andre gæster.

“Det var så naturligt, og det var dejligt at se, at Theis var glad for, at jeg kom og var med til at fejre ham. Jeg kunne fornemme, at han var stolt over, at vi var venner og at jeg var med, og at vi ville være der for hans skyld,” fortæller Kasper med smil i stemmen.

Også Jannie nikker bekræftende til, at Theis er lykkelig over deres deltagelse

“Han sætter stor pris på, at Kasper og Sara kom. Han var henne og vise Kasper, den bil han blev hentet i, og så snakkede de om, at de skulle kigge på biler igen sammen en anden gang,” fortæller Jannie.

Støt Red Barnet Ungdoms arbejde, så flere sårbare børn som Theis kan få en rollemodel som Kasper

Theis blev konfirmeret i efteråret 2020. På grund af coronapademien blev konfirmationen udskudt fra foråret 2020.