Lærke fik sin drøm opfyldt: Nu kommer hun på kælketur og skattejagt med sin rollemodel Katrine

Seksårige Lærke får sin store drøm opfyldt, da hun endelig bliver gammel nok til at få sin egen rollemodel, Katrine, gennem Red Barnet Ungdoms rollemodelprojekt Barnets Ven. En flytning og misundelse på søstrenes oplevelser med deres rollemodeller gjorde, at hun følte sig overset. Nu får Lærke sjove oplevelser med Katrine, når de sammen tager på kælketur eller skattejagt. 

Lærke er fem år, da hun sammen med sin familie flytter til et nyt sted i Aalborg. Hun skal væk fra alle sine venner i børnehaven, og det er lige på det tidspunkt, hvor hun skal begynde i skole. Derfor er det et svært skifte for Lærke, der starter på en ny skole med nye klassekammerater midt under den første coronanedlukning i foråret 2020. 

“Hun nåede ikke rigtig at få nye venskaber. Det er en ny skole, hvor alle kender hinanden, så hun stod lidt alene. Derfor blev det vigtigt for hende, at hun også kunne få én, som var der for hende. Hun følte sig meget overset, da hun ikke havde en rollemodel,” forklarer Lærkes mor Pia. 

Lærke har tre storesøstre. De har alle hver deres rollemodel gennem Red Barnet Ungdoms rollemodelprojekt Barnets Ven, der giver én-til-én-relationer til børn i udsatte positioner med fokus på at skabe tryghed, glæde og sjove oplevelser. Pigerne er alle en del af Barnets Ven, fordi deres forældre ikke har energien og det mentale overskud til at give dem én-til-én-kontakt derhjemme, som de behøver. Man skal dog være seks år for at få en rollemodel, og det var Lærke ikke helt endnu. 

“Lærke var utålmodig, og det var nok misundelse på, at de andre havde en, der kunne tage dem med ud og opleve noget, nu hvor mor og far ikke havde overskud,” fortæller Pia. 

I december 2020 er Lærkes ventetid heldigvis forbi. Hun fylder endelig seks år, og hun bliver matchet med Katrine, som nu er hendes helt egen rollemodel. De klikker lige fra første gang de ser hinandenPia er glad for alle hendes døtre, og ikke mindst Lærke, nu har hver deres rollemodel. 

”De er jo ikke bare rollemodeller, de er en forlængelse af vores familie alle sammen,” siger Pia.  

Kælketur og skattejagt 

Lærke og Katrine har været matchet i over et halvt år nu, og de har det rigtig hyggeligsammen. Når de mødes, så behøver det ikke at handle om andet, end at have det sjovt lige her og nu. 

“Så er vi for eksempel her i min lejlighed, og så er det her, vi har det fedt. Så håber jeg, at hun glemmer, at hun er ked af at være startet på en ny skole, hvor hun ikke kender nogen,” siger rollemodellen Katrine. 

Katrine gør meget ud af at finde på gode aktiviteter, så Lærke får en god oplevelse, når de mødes. Deres første aftale faldt midt i snefyldte januar, så der var kælketur på programmet. 

”Lærke tog godt imod det. Vi var ude og hente en kælk. Der skulle bare køres på kælk, fortæller Katrine med et grin. 

En anden gang skulle de på skattejagt, og det inkluderede blandt andet en sejltur til øen Egholm i Limfjorden, hvor de skulle lede efter en helt bestemt skat. Spørger man Lærke, hvad de lavede den dag, lyder det prompte: 

”Vi skulle finde en trold!” 

Katrine er også begejstret for deres tur. Hun fortæller, at det er rart at opleve, hvor godt Lærke tager imod skattejagten. 

”Hun var bare sådan: ”Ej hvor fedt, jeg holder kortet!” Hun synes det var fantastisk at få sådan en overraskelse, og da jeg fortæller hende, at vi skal ud at sejle, kigger hun på mig med store øjne ”Hvad skal vi? Er det rigtigt?!,” fortæller Katrine. 

Pia er glad for, at Katrine er så god til at finde på aktiviteter, som både overrasker Lærke og forældrene. 

”Jeg elsker sådan nogle ting, man ikke ved, hvad er. Så bliver man overrasket, og det gør Lærke hver gang. Hun glæder sig altid til at være sammen med Katrine,” siger Pia.

En stor åben familie 

I hjemmet i Aalborg er det en stor og åben familie, som rollemodellerne hurtigt bliver en del af. Det oplever Katrine allerede første gang, hun træder ind ad døren. 

”Man kommer ind i et hjem, hvor der er fuld girlpower, og så bliver man ellers trukket i arme og ben af pigerne. Det er en skøn energi at komme ind til, når man selv er lidt nervøs,” fortæller Katrine. 

For nogle kan den åbne og energiske familie være en stor mundfuld, og derfor kræver det også, at rollemodellerne ikke er for generte. 

“De er rollemodeller for én, men pigerne elsker alle rollemodeller. Det betyder så meget, at de kommer ind i hjemmet og er åbne, og at de ikke holder sig tilbage og er sky og generte. Det dur ikke i vores familie. Der skal man være frisk i det øjeblik, man kommer ind ad døren,” forklarer Pia. 

For Katrine har det dog ikke været en for stor mundfuld. Hun er glad og taknemmelig for at være rollemodel for Lærke og at være en del af familien. 

”De er alle sammen så søde og imødekommende, og når man først er inde, så er man inde. Det kan jeg godt lide. Det fjerner også lidt den barriere, hvor man tænker, om man nu er god nok. Der er fuld tillid, og det synes jeg er rart.” 

Lærkes mor Pia kan også mærke en tydelig forskel på Lærke, efter hun har fået Katrine som rollemodel. 

“Hver gang Katrine skriver, så lyser hun op,” fortæller Pia. 

Vil du være rollemodel og være med til at give gode oplevelser til et barn i en udsat position? Så kan du melde dig som frivillig i vores rollemodelprojekt Barnets Ven her.