Med festmusik på farsi dansede børnene på koloni

Fredag formiddag ankommer bussen med 16 forventningsfulde børn bl.a. fra Sandholmlejeren til Arresøcenteret på Nordsjælland. Foran hytten står en flok frivillige fra Red Barnet Ungdom klar til at tage imod dem – mindst lige så forventningsfulde som børnene. Resten af weekenden skal de sammen på koloni, hvor børnene kan se frem til en weekend fyldt med sjove aktiviteter og masser af grin.

Samlet i en stor rundkreds starter weekenden med en velkomstceremoni for alle. Her skiftes de til at gå ind i midten af cirklen til klapsalver og få navneskilte på.

”Vi var heldige med vejret, og havde en af de gode solskinsdage. Så det udnyttede vi, hvilket gav mulighed for en masse fri leg den første dag,” forklarer Daniel, som er projektleder og har været med til at planlægge kolonien.

Det fine vejr giver også mulighed for at fortsætte udenfor. Så dagens udendørshygge bliver afsluttet med bål og skumfiduser, inden hele dagen rundes af med en filmaften. Det er helt med vilje, at de frivillige holder børnene udenfor så længe som muligt. For det gælder om at køre dem lidt trætte.

Daniel har været med på koloni flere gange, og han ved, at aftenerne kan være de sværeste i forhold til hjemve. ”Det gik heldigvis smertefrit. Børnene blev hurtigt trætte. Dog var der lige en gruppe drenge, der testede os frivillige,” fortæller han og uddyber.

”Drengene prøvede virkelig at lade som om, at de sov. Først ville de ikke sove, men så var der en af de ældre drenge, der sagde noget på farsi, og så lagde de sig alle til at sove lynhurtigt. Det virkede lidt for mistænkeligt, og helt rigtigt så var det ren rævesøvn, indtil vi gik. Så kunne vi hurtigt høre larm igen,” griner han.

Børnene griller skumfiduser foran et bål

En tolk i børnehøjde

Netop sproget er en af de ting, de frivillige har snakket om, inden de tog afsted. De fleste af børnene er nemlig helt nye i Danmark. De blev sammen med deres forældre evakueret fra Afghanistan for bare få måneder siden.

To piger kan dansk, men ellers taler resten farsi og meget lidt engelsk. Men der er heldigvis hjælp at hente fra børnene selv. Allerede første dag rejser en af de ældre piger sig op og hjælper de frivillige med at oversætte.

”Det er helt fantastisk, at man som barn bare tør rejse sig op og fortælle og hjælpe os,” fortæller Joakim, som var med som frivillig på koloni for første gang.

Både Joakim og Daniel synes ikke, at sprogbarrieren skaber problemer, men de er opmærksomme på, at det kræver en anden form for nærhed fra de frivillige at skabe kontakt med børnene.

De påpeger, at det sværeste i forhold til sproget er, hvis nogen skændes. Det er især svært for de frivillige, når de ikke kender grunden til skænderiet.

“Hvis de små kommer op at skændes, så kommer de store dem til undsætning,” forklarer Daniel.

Lørdag = turens højdepunkt

Lørdag var der orienteringsløb på programmet. Det bestod af forskellige poster, hvor børnene både skulle igennem sækkeløb, æggeløb, musikquiz, dåsekast, spaghettitårn, og de frivillige gjorde ekstra meget ud af det med vilde udklædninger og præmier til alle.

Børnene var glade, engagerede og gode til at lege sammen, om aftenen blev det kun endnu bedre. Mens orienteringsløbet var i gang, forberedte nogle af de frivillige nemlig koloniens store fest inde i hytten.

Med et pyntet langbord og et festmåltid med stjernekastere i desserten var aftensmaden en del af selve festen til stor begejstring for både børn og frivillige. Selve festlokalet var også pyntet op, og rummet var blevet forvandlet med bar, drinkskort og et stort dansegulv, så der var gjort klar til en brag af en fest.

Da festen startede, fik børnene udleveret guldmønter, som de selv kunne bruge i baren. En af drengene brugte de fleste af sine på at købe drinks til en af de frivillige hele aftenen. Daniel beskriver, hvor meget det betyder for de frivillige. Når man ikke på samme måde kan tale med hinanden, så er det virkelig sødt, hvor opmærksomme børnene er på at vise deres taknemlighed på andre måder.

Der bliver bygget pastatårne på kolonien

Med musik på farsi danser alle med

Børnene gav den gas på dansegulvet. Især en af pigerne var den første til at starte diverse dansebattles og vælge musikken.

”Når de først selv fik lov til at styre musikken, så blev det en succes. De var især vilde med afghansk musik, som de fandt på YouTube. Så det var meget i kontrast til den musik, vi havde valgt,” fortæller Joakim.

På den måde fik hun alle til at danse med, og det var ikke kun musikken, der var afghansk. Børnene dansede også afghanske danse, som de gerne ville lære de frivillige og hinanden, og som samlede dem.

Pludselig blev musikken stoppet. De frivillige havde arrangeret en livekoncert til festen, og der var ikke tale om bare, hvilken som helst koncert. For sangen, der startede, var på farsi.

“Vi havde planlagt en koncert med et lokalt band, og som en overraskelse for os alle, kunne forsangeren farsi, hvilket var helt fantastisk,” fortæller Daniel og uddyber:

“Jeg tror, at børnene følte sig specielle, fordi der pludselig var nogen, der kom udefra og talte deres sprog. Han inviterede børnene med op på scenen, så de også kunne synge med, og alle var bare helt vildt glade.”

Dagen blev en succes, som ingen ville have skulle stoppe. En af de mindste drenge faldt praktisk talt i søvn på dansegulvet, inden han lagde sit hoved i vindueskarmen. Men han ville alligevel ikke helt gå glip af festen ved at gå i seng.

Der bliver danset løs til musik på farsi

Turen går hjem med mindebøger under armen

Inden de alle skulle hjem søndag, havde de frivillige lige en sidste aktivitet planlagt. Alle børnene fik udleveret en notesbog, som de selv skulle udfylde med minder fra turen. De frivillige havde sørget for, at der var blevet printet en masse billeder fra turen, som børnene kunne klistre ind.

Samtidig kunne de skrive hilsner og beskeder til hinanden, som børnene havde glædet sig til at kunne vise til deres forældre, når de kom hjem fra koloni..

Vil du også være frivillig på en koloni, så læs mere her.

Smilende dreng viser en tegning af et hjerte frem, som han har lavet på kolonien