Uhyggelige børn skruer op for hyggen på Red Barnet Ungdoms læringskoloni

“Det er hyggeligt at være afsted med alle sine venner på læringskoloni,” fortæller Nikoline, som et ét ud af 26 børn, der har været på en af Red Barnet Ungdoms læringskolonier. En læringskoloni, der i fire dage er fuld af sjove aktiviteter, som sætter fokus på leg og læring.

Klokken er kun lige blevet lidt over ni om morgenen på efterårets læringskoloni, og hytten dufter af nybagte boller. Morgenmaden er dog for længst fortæret, og fra aktivitetsrummet vælter lyden af Kesi, Dua Lipa og Razz allerede ud af højtalerne.

Dagens program er startet med morgengymnastik, stopdans og høj musik. Selvom det ikke regner, så er vejret gråt og koldt, og græsset er stadig fugtigt, så de frivillige har valgt at rykke formiddagens aktiviteter indenfor.

Efter morgengymnastikken bliver der skruet ned for tempoet, og kreahjørnet åbner. Her er det kun fantasien, der sætter grænser. Så børnene går hurtigt i gang og fylder bordene med alt fra ansigtsmaling til make-up, armbåndsflet, tegninger, masker og papsværd.

Dagens program er normalt hemmeligt, men aftenens udklædningsfest er alligevel en velkendt hemmelighed hos alle. De børn, der har været på koloni før, ved godt, at den sidste aften betyder fest, og det ser alle nu frem til. Kreahjørnet bliver derfor også brugt til at lave uhyggelig pynt til festlokalet eller blodig ansigtsmaling på hinanden.

Børnene sidder koncentreret og er kreative Red Barnet Ungdoms læringskoloni. En dreng er klædt ud som skellet.

Leg med og få succesoplevelser

Mens lokalet fyldes med flot udsmykning, så er de frivillige i gang med den helt store rugbrødsproduktion i køkkenet. Alverdens rugbrødsmadder bliver gjort klar, og lige da der bliver råbt ”frokost!”, vælter det ned ad trappen mod den fælles spisesal. Frokostpausen bliver brugt på at glæde sig til dagens næste aktivitet.

De frivillige haft fokus på at planlægge aktiviteter, som kan udfordre børnene, men samtidig også styrke dem.

”Det vigtigste fokus er, at de hygger sig og får nogle succesoplevelser ved at være med. Niveauet skal ikke være alt for højt. Det vigtigste er, at alle kan være med,” fortæller Lea, som er én af tre projektledere på denne læringskoloni.

Hun har været afsted flere gange og ved hvilke lege, børnene er glade for. I går var læring i fokus, og børnene skulle i hold gennemføre lagkageløbet, hvor de skulle løse gåder, spille naturbingo og klare fysiske øvelser sammen for at skaffe ingredienserne til lækre lagkager.

I dag er den sidste hele dag på efterårets læringskoloni, og nu er de frivillige mest interesseret i at give børnene den bedste afslutning til udklædningsfesten i aften. Efter frokost bliver børnene delt i to hold, og skiftevist skal de skære græskar, der skal pynte til aftenens fest, mens det andet hold skal lege ved stranden.

Fem børn gør klar til at klippe-klistre på Red Barnet Ungdoms læringskoloni

Vandlege gør det lidt svært ikke at drille

Langsomt er de fleste kommet igennem rugbrødsmadderne på tallerkenen foran dem. For de hurtigspisende er det næsten umuligt at sidde stille. Det er blevet tid til at brænde noget energi af, vejret er blevet bedre, og alle er klar til at komme lidt ud.

”Det er ikke alle, der synes, det at gå en tur er det fedeste. Men når vi først er kommet afsted, så er det alligevel meget sjovt,” forklarer Isabella, som er med som frivillig på en læringskoloni for anden gang.

Det kan godt tage lidt tid at komme afsted, når man både skal finde gummistøvler, regnjakker og sine bedste venner – inden man er klar.

”Min yndlingsleg er dåseskjul, så det håber jeg, vi skal lege,” råber Nikoline på vejen ud. Legetid bliver der nok af. Tang, sand og vand giver mulighed for mange forskellige lege, og der bliver samlet flotte skaller og sten.

”Plask,” lyder det fra vandkanten. Mange af børnene øver sig i smutkast, mens andre kæmper om, hvem der kan kaste længst. Men det kan også være svært ikke at drille og skubbe lidt til hinanden, når man lige får muligheden.

”Ad, det lugter,” skriger en pige, da to af drengene jagter hende med en stor klump tang, de har samlet op i vandkanten, inden de alle falder om i sandet af grin.

For flere af børnene ender turen med bare tæer. Vandet er simpelthen for fristende, og når skoene alligevel er blevet våde, så må man jo gå hjem på strømpesokker eller på sidde skulderne af en af de frivillige.

Der bliver kastet med smutsten på stranden på Red Barnet Ungdoms læringskoloni

Græskarkreationer i verdensklasse

Hjemme på gårdspladsen er børnene i gang, to og to, med at skære smukke, sjove eller uhyggelige græskar. De frivillige hjælper med at få toppen af, og holder godt øje med de skarpe knive, så ingen kommer til skade.

Det kræver både mange kræfter og gode ideer at lave aftenens vildeste græskar. Hurtigt bliver der udhulet, skåret og snittet i alle græskarene. Det sjoveste ved aktiviteten er dog græskarfyldet.

”Det minder om Slime” råber en af drengene, mens han står med hænderne godt begravet i græskaret.

Inden længe står der 13 flotte græskar side om side på gårdspladsen klar til, at det bliver mørkt. Nu er de fleste også klar til at komme ind i varmen igen. Mens nogle af de frivillig endnu engang går i køkkenet for at forberede aftenens festmåltid, fortsætter et lille hold udendørs med en omgang rundbold i det sidste dagslys. Imens fortsætter andre forberedelserne til aftenens fest inde i varmen.

Der bliver udskåret græskar på Red Barnet Ungdoms læringskoloni

Make-up hjørne er åbnet

Ansigtsmaling er i høj kurs. Det gode ved ansigtsmaling er, at man kan få det gamle af, og få noget nyt på igen. Det handler bare om at vælge den rigtige til at male det. Flere af pigerne er stimlet sammen om de forskellige kasser med make-up, og de frivillige er populære. Der står hele tiden et nyt barn klar, som skal have lagt make-up eller har brug for et godt råd.

For nogen af børnene har dagens aktiviteter også været hårde. En af pigerne har trukket sig lidt tilbage og observerer de andre på afstand.

”I morgen, når jeg kommer hjem, så skal jeg bare kigge på en skærm hele dagen,” siger hun træt. Men inden længe er hun tilbage i flokken i gang med at udvælge den helt rigtige farve på øjenskyggen.

Selvom aftensmaden, som er pizza og pommes fritter, er i høj kurs, så er de fleste hurtigt klar til at komme videre til dagens vigtigste aktivitet – udklædningsfesten.

Børnene har taget kostumer med hjemmefra. Pludseligt vrimler det frem med hekse, zombier, djævle og spøgelser. Inden længe kan man høre ”Macarena” på højtaleren og dansefesten er i gang.

To af pigerne er lige ved at rette det sidste på de kunstige sår, inden de går ind til festen. Det kræver ikke mere end et sekund for dem at svare på, det bedste er ved at være på koloni. ”Vennerne er det bedste,” råber den ene med det samme, mens den anden tilslutter sig med et højt ”JA!”.

Festen fortsætter med stopdans, snørrebåndskonkurrence og masser af sodavand. En af de frivillige finder en kost frem, så limbokonkurrencen kan begynde.

Vil du også være frivillig, så læs mere her: 

Der bliver danset og hygget på en uhyggelig måde på Red Barnet Ungdoms læringskoloni