MØD RIKKE – DEN ENGAGEREDE FORPERSON!

I dag sidder Rikke Sjolte i nationalbestyrelsen i Red Barnet Ungdom – men før dette sad hun som forperson i lokalbestyrelsen i København Nord. Her var det hende, der havde det store overblik, indkaldte til møder og var tovholder for bestyrelsen. Rikke går i dybden med, hvad det egentlig indebærer at være forperson, og hun kommer også med lidt tips og tricks – hvem ved, måske læser en ny forperson med?

Hvorfor lige forperson?
Jeg havde siddet i bestyrelsen lidt tid, og var blevet nysgerrig på rollen som forperson og klar til at tage mere ansvar. De senere år har jeg været interesseret i ledelse, og det er jo en oplagt mulighed for at udvikle egne kompetencer inden for ledelse, især beslutningstagning, relations- og projektarbejde.

Hvad laver dig med det store overblik?
Den vigtigste opgave som forperson er at facilitere de rette rammer for den øvrige bestyrelse, så I sammen kan løfte i flok. Hvilke rammer, der er behov for, kan være forskelligt for hvert bestyrelsesmedlem. Derfor er det vigtigt, at du som forpersonen viser en fælles retning så resten ved, hvor I skal hen, mens de hver især kan være med på egne præmisser. 

Her er det en fordel, hvis du er ekstra nysgerrig på dine med-frivillige i bestyrelsen. Jo bedre du lærer dem at kende, jo nemmere vil det være at lede dem enkeltvis og jer som gruppe.  

Når alt kommer til alt, er det forpersonens ansvar, at I som bestyrelse når i mål. Det betyder dog ikke, at du skal bruge al din tid på at trække det tunge læs. Selvfølgelig skal du også tage del i opgaverne, men det er essentielt, at du bruger mest tid på at koordinere opgaver og holde overblikket. 

Aktiv lytning og kompromis – the key!
Rollen som ordstyrer (ofte forpersonen) er essentiel, hvis alle skal føle sig hørt. Lad ordstyreren lede dialogen, og husk at lade alle få sagt alt, de har på hjerte.  

Der er det vigtigt at lytte aktivt – altså ikke bare høre, hvad der bliver sagt, men lytte for at forstå dem, deres synsvinkel og bidrag.  

I en aktiv bestyrelse kan der komme en masse forslag til aktiviteter (arrangementer osv.), derfor skal I huske at gå på kompromis, så alles bidrag kommer i spil. 

Det skal være sjovt!
Sociale arrangementer kun for bestyrelsen er en god ide, da I lærer hinanden bedre at kende, og samarbejdet iblandt jer bliver styrket. Dertil er gode snacks eller mad til bestyrelsesmøderne et must!  

Vigtigst af alt, om du er frivillig i et børneprojekt eller bestyrelse, husk det skal være sjovt at være frivillig.