>>frivilligportalen<<
frivilligDAG FOR ALLE FRIVILLIGE
Sæt et stort X i kalenderen – Der er nemlig Frivilligdag i Red Barnet Ungdom, og det vil du ikke gå glip af! Dagen giver dig stærke redskaber, som du kan bruge i dit frivillige arbejde. Kom og få et skud inspiration – og mød nogle af de andre seje frivillige. Læs om Frivilligdagen nedenfor – om hvorfor du BARE skal med 😀, og om hvad det egentlig går ud på.
To gange årligt afholdes frivilligdage i både Aarhus for jyderne og i København for fynboer og sjællændere, og alle de frivillige i RBU er inviterede. Hvis man vil styrke sine frivilligkompetencer, lære hvor man skal gå hen, hvis noget i ens frivillige virke er svært eller blot møde andre seje frivillige og mærke fællesskabets vingesus i en ungdomsorganisation, så er det en rigtig god idé at melde sig til frivilligdag.
Breakfast of champions
Frivilligdag starter om formiddagen i helt langsomt tempo. Her er plads til både morgenhår og tømmermænd, når morgenmadsbuffeten er åben, og kaffen damper. Dagen kommer til at byde på spændende oplæg og aktiviteter, så lidt benzin på tanken er et must.
Nye redskaber i rygsækken
Første oplæg på den seneste frivilligdag foregik ved familierådgiverne Jane Jensen og Lene Madsen, der skulle lære os om mentalisering. Og hvis du lige nu sidder og fatter 0 af, hvad mentalisering er, så er du altså ikke alene. Vi blev heldigvis klogere og fandt ud af, at mentalisering er et smart uni-ord, der betyder ”at sætte sig i andres sted”. Så langt så godt. Vi lærte også, at det at sætte sig i andres sted og at kunne forstå andre ud fra deres mentale tilstand kan være ret svært, hvis man selv er vred eller ked af det. Når vi er opmærksomme på, hvad mentalisering er for en størrelse, kan vi være bedre til at møde de mennesker, der er en del af vores hverdag. Hvad end det er med ens venner, familie eller de børn, man er frivillig med.
Transporteret i lastbil fyldt med Haribo
Næste oplæg på dagsordenen var Manilla Ghafuris medrivende fortælling om en opvækst, der ikke ligner alle andres. Som barn flygtede den fodboldglade Manilla nemlig med sin familie tværs over utallige landegrænser fra Afghanistan til Danmark pga. voldsomme konflikter i hjemlandet. Manillas mor var gravid, søskendeflokkken stor, og så snart baby var ude ad maven, begyndte den lange rejse for familien Ghafuri.
“Vi sidder i en kæmpe lastbil med Hariboslik. Og så åbner politiet lågen til lastbilen og ser mig og de andre, der sidder der. Jeg tænkte bare, nu er jeg i sikkerhed på en eller anden måde,” fortæller Manilla til tilhørerne, der nu sidder helt tavse med lyttende ører.
Og selvom hun var fysisk i sikkerhed i Danmark, fortæller Manilla også, at det ikke er selve flugten, der har fyldt mest for hende i efterbearbejdelsen. Det, der har fyldt mest, er følelsen af aldrig at høre til. Følelsen af ikke at have noget hjem. Følelsen af aldrig at være god nok.
Manilla er forperson for Rapolitics og medstifter af velgørenhedsforeningen ANaR og bruger sin historie i sit aktivistiske virke. Hendes fortælling gjorde stort indtryk og gav perspektiver og situationsforståelse for et emne, der ofte er underbelyst.
RBU og Monopolet
Frivilligdag rimer på frivilligfællesskab og peer-to-peer sparring. Efter den lækre, vegetariske frokost stod den på RBU og Monopolet, hvor deltagerne til uddannelsesdag skulle svare på ægte dilemmaer fra den frivilligpraksis, de befinder sig i. Hvordan håndterer man fx, hvis et af børnene i en venskabsgruppe bliver forelsket i én? Hvad skal man gøre, hvis et barn fortæller, at de bliver slået derhjemme? Og har man egentlig skærpet underretningspligt som frivillig i RBU?
Fællesskabet blandt de frivillige kan være den motivational speech, det knus eller den sparringspartner, der gør, at det frivillige arbejde bliver både nemmere og sjovere. Som Victor Döpping fra nationalbestyrelsen så smukt formulerer det: ”Frivilligfællesskabet kan være noget for dig, mens du er noget for andre.”
More energy, more footwork
Da alle var ved at være trætte, mætte og klar til at holde ægte weekend, stod mor og datter Sara og Johanne Sejrskild for en workshop i aktiv læring, og de to underviseres energi var smittende. Snart fyldtes lokalet med latter og fjollende kroppe, når vi skulle få balloner til at svæve, aktivere de kreative tanker i et associationsspil og spille med læringsterninger. Den aktive læring satte et perfekt punktum for efterårets frivilligdag i Red Barnet Ungdom.
RED BARNET UNGDOM ❤
Sekretariatet, København
Gammel Kongevej 60, 4. sal
1850 Frederiksberg C
Sekretariatet, Aarhus
Frederiksgade 76A, 1. sal
8000 Århus C
Telefon: 35248542
Send os en mail
CVR nr.: 27336604
LOKALFORENINGER ☷
© Red Barnet Ungdom 2024