350 børn til festival mod digital mobning

Børn snapper, chatter og deler som aldrig før. Og som en skygge af brugen af de sociale medier, har digital mobning sneget sig ind i mange børns liv. Derfor har Red Barnet Ungdoms MobSquad i Randers planlagt en festival, der skal hjælpe børn og voksne med at sætte en stopper for digital mobning.

 

Den 10. september afholder en gruppe unge frivillige en stor antimobbe-festival for 350 børn, der går i 5. klasse på en skole i Randers. Ideen til at lave en festival, der sætter spot på digital mobning, opstod på grund af ét barns nødråb.

”Under et besøg på en skole, hvor vi afholdt en antimobbe-workshop for børnene, trak en lille pige os til side. Hun betroede os, at hun bliver kaldt både grim og ulækker i et anonymt chatforum, og er ulykkelig over det. Hendes afmagt blev ligesom dråben, der fik os til at handle. Vi ved desværre, at pigen kun er ét barn blandt mange med lignende historier, og efter besøget begyndte tankerne at spire om at gøre noget ekstra for at stoppe mobning på nettet”, fortæller Laura Marthendahl Jensen frivillig projektleder i Red Barnet Ungdoms MobSquad Randers.

Voksne er uvidende omkring digital mobning
For danske skolebørn gør Internettet og mobiltelefonerne det let at forsætte snakken fra klasselokalet, når skoleklokken ringer ud efter sidste time, og børnene går hjem. Men selvom Internettet både giver mulighed for at dyrke og skabe venskaber, så viser undersøgelser også, at mobning spredes som ukrudt blandt børn på de digitale medier. Ofte uden de voksne ved det.

”Når vi er ude og besøge skoleklasser, så oplever vi, at lærerne efterspørger undervisning i, hvordan man kan håndtere digital mobning i klassen, for det ved de nemlig ikke ret meget om. Mange af lærerne er uddannet i en tid, hvor mobning var synlig, og det var lettere at skride ind. Nu er de i tvivl om, hvad der foregår blandt eleverne på nettet og søger hjælp”, siger Laura.

Og den hjælpe er de frivillige i antimobbeindsatsen MobSquad i Randers klar til at give. Normalt besøger MobSquad skoleklasser en efter en for at lære børn at sige fra overfor mobning. Festivalen skal med dens størrelse skabe en fælles bevidsthed om, hvor stort et problem digital mobning er blandt børn og unge i dag.

Mobning skal stoppes i fællesskab
Programmet på Mobsquad festivalen står på workshops, oplæg og besøg fra en tryllekunstner. Det er de frivillige selv, der underviser på workshopsne, og de håber, at festivalen kan kick-starte en samlet kommunal indsat for at stoppe digital mobning.

”Digital mobning er ekstra led. Sker mobning i skolen, så kan børn for det meste finde et frirum i hjemmet. Men når det kommer til digital mobning, så er man aldrig fri. Der kan når som helst tikke en træls SMS ind. På den måde forfølger den digitale mobning barnet, hvor end det går. Derfor er det vigtigt, at vi står sammen om at løse problemet i og udenfor skolen”, fortæller Laura.

Læs mere om MobSquad her