Gang i glimmeret på Vigerslev Allé

Af: Josephine Bjørling

>>Julepynten pryder vindueskarmene i hjemmet i Valby<<
21-årige Melika, der er frivillig i Red Barnet Ungdom, og 7-årige Karla, hendes Barnets Ven-match, skal mødes for at kreere julegaver i lange baner. På bordet foran dem ligger glimmer i alle regnbuens farver, og også en dekoration til kalenderlyset skal fikses. Der er nemlig ikke længe til jul. Udenfor daler sneen hvid, og Vigerslev Allé er indhyllet i de lysende fnug, mens trafikanterne passer ekstra på på den glatte vej.

Julefarverne vandt, da Karla skulle vælge, hvordan gaverne skulle se ud. (Foto: Mikkel Messell)

Da snakken falder på, hvor længe Melika og Karla har været venner, er Melika lidt i tvivl: ”Det kan være, Sofie kan huske det,” siger hun og råber til Karlas mor, for at vi kan blive klogere. Mor Sofie og lillebror Magne er blevet forvist til køkkenet af Karla, for at de hjemmelavede julegaver til familien kan forblive hemmelige. Sofie og Melika finder sammen frem til, at Karla har været Melikas børneven siden sensommeren 2023. Et lille halvt år er gået, siden Melika så en annonce for Red Barnet Ungdom og besluttede sig for at blive frivillig. ”Jeg har selv rigtig mange søskende. Og en bror, der har været med i et af Red Barnet Ungdoms projekter før. Så jeg kendte godt lidt til det.” Melikas drivkraft til at blive frivillig bunder i et ønske om at gøre en forskel – og også bare at have det hyggeligt imens.

Mor, du må ikke kigge!” Karla går helt i panik, da Sofie kommer til at stikke hovedet ud ad køkkendøren. ”Det er en gave!” Sofie løfter hænderne afvæbnende ”Jeg går, jeg går,” siger hun med et smil og sniger sig tilbage i køkkenets gemmekrog. (Foto: Mikkel Messell)

Relationsdannelse med et juletwist

Og der er da heller ingen tvivl om, at de to har det hyggeligt sammen. Latteren fylder stuen, når de to sidder og ”er krea sammen,” som Karla formulerer det. Hun styrer slagets gang og har totalt styr på gaveværkstedet, mens Tinka-nissehuen pryder hendes hoved som en glorie. Karla tøver ikke, da hun bliver spurgt, hvad det sjoveste, hun har lavet med Melika, er. Hun påpeger, at den julepyntehygge de to laver lige nu, er en af hendes yndlingsting, de har lavet. Melika fortæller om ture på Statens Museum for Kunst med Karla, og de dage hvor de to ser film, bager eller laver mad sammen. ”Ved du, hvorfor jeg har købt de her stearinlys?” bryder Karla ind. Hun er helt optaget af at pynte og vil vise alle sine smukke kreationer frem. ”Så kan man tegne på dem og putte dem ind i den her stjerne.” Så kan det blive til en juledekoration i miniformat.

Melika og Karla hjælpes ad, når gaveproduktionen er i gang. (Foto: Mikkel Messell)

Julestemningen er til at føle på hjemme hos Karla. Det er ofte her, de to ses, når der er tid i kalenderen. Karla går i 1. klasse, hvor hun har travlt med at læse og skrive, og Melika læser til tandplejer på Københavns Universitet. Et par gange om måneden er der tid til, at de to ses, og de skal snart ind at se teater sammen: ”Sådan noget julenoget,” siger Karla forventningsfuldt.

På gaven skal der stå mor. M-O-R. Jeg kan både skrive OG læse,” siger Karla, der stolt viser stolt nissebogen frem, hun har designet og forfattet omme i skolen. (Foto: Mikkel Messell)

“Så længe Karla synes, det er sjovt”

Melika, der er førstegangsfrivillig, sætter stor pris på relationen. ”Først og fremmest lærer jeg meget om mig selv ift. at håndtere forskellige situationer og blive mere sådan… nu har jeg jo også mange søskende i forvejen ikk’, men at blive mere tålmodig,” siger Melika, da hun funderer over sin rolle som frivillig og sin egen gevinst og læring. ”Jeg tror også, det er det der med at kunne være der for en anden. Så længe Karla synes, det er sjovt. Vi kan jo lide mange af de samme ting, så det er bare hyggeligt at være her.”

(Foto: Mikkel Messell)

Om de to er i BonBon-Land med alle de andre sjællandske vennepar i Barnets Ven, eller om Melika henter Karla efter skole, så de kan komme hjem og holde bagedag, ja, så er det tydeligt, at deres relation er værd at samle på. Barnets Ven er den mest populære aktivitet hos Red Barnet Ungdom, og vi har lige rundet 72 aktive matches mellem et barn og en frivillig i Københavnsområdet. Men der er stadig børn, der mangler en frivillig ven! Nationalt sidder der lige nu 110 børn og venter på at danne relationer til seje frivillige, der brænder for at give børnenes hverdag et løft og bringe smil på læben. Er den frivillige mon dig? Se hvordan du kan være med her >>

Barnets Ven i København er støttet af TrygFonden og Københavns Kommune