”Alle familier kan blive sårbare i en periode”

Mange børn lever et liv med en mor og/eller far, som ikke har det nødvendige overskud til børnene. En af konsekvenserne er en alt overskyggende ensomhed hos barnet. Et af disse børn er Simone. Men Simone har fået hjælp!

 

11-årige Simone ligner sine klassekammerater. Men bag facaden er der et kæmpe tomrum. En knugende følelse af ensomhed, der omsvøber den sårbare pige og forstærkes, når klassekammeraterne mandag morgen fortæller om weekendens hygge med mor og far.

Når Simone tænker tilbage på sin egen weekend, bliver hun trist. Ofte er mor væk, når Simone vågner. Hun arbejder seks dage om ugen for at få økonomien til at hænge samme. Og når hun endelig har fri, har hun ikke ret meget energi til at lave ting med sin datter – selvom hun gerne ville. Simones forældre er skilt og hun har ikke et tæt forhold til sin far.

Ensomheden har en selvforstærkende effekt hos Simone. Som konsekvens er hun blevet mere og mere indelukket samtidig med, at selvværdet bliver lavere for hvert sekund, der går. Hun har savnet en relation til en voksen, der kan få hende til at føle sig betydningsfuld. Og nu har hun endelig fået en ny voksen ven.

Social støtte i en sårbar hverdag
Simones mor, Helle, er klar over sin manglende mulighed for at være tilstede i sin 11-årige datters liv, og hun er bekymret. Hun har intet netværk i form af familie eller venner, som kan hjælpe hende og Simone.

”Alle familier kan blive sårbare i en periode, og vi er en lille familie, der kun består af mig og Simone. Der er ikke rigtig nogen bedsteforældre eller onkler og tanter. Derudover har jeg været gået ned med stress, hvilket har taget en del af mit overskud,” fortæller Helle.

En dag blev hun kontaktet af en socialrådgiver fra Simones skole. Hun havde bemærket Simones adfærd, og ville derfor introducere Helle for et tilbud om at få en frivillig ’storesøster’ Barnets Ven til Simone gennem Red Barnet Ungdom.

”Jeg greb muligheden, fordi det ramte et behov hos os. Børnesagsbehandleren fortalte mig om Barnets Ven. Hun fortalte, at det var et frivilligt tilbud, som kunne være en god mulighed for min datter.”

Helle ser det som en luksus at få social støtte i hverdagen og at hendes datter nu kan få enetid med en voksen, der har overskud og energi.

”Det at skulle give sit barn et normalt liv i en sårbar hverdag, det er svært. At få Mette (red. frivillig storesøster) ind i familien som Simones ven, har været som at få en buffer ind med overskud,” siger den taknemmelige mor.

Læs mere om Barnets Ven her