Børn får selvværd af at hjælpe flygtningebørn

Patrick og Dina på 13 og 11 år er børn, der ofte skjuler deres fantastiske personligheder bag et skjold af usikkerhed. Men besøg hos flygtningebørnene på Asylcenter Frederikshavn har givet dem øget selvtillid og nye venner.

 

13 årige Patrick og Dina på 11 år er meget forskellige, men de har det tilfældes, at de begge har brug for et skub for at turde at være helt sig selv i samværet med andre børn. Derfor er de med i Red Barnet Ungdoms projekt Barnets Ven. I projektet mødes Patrick to gange om måneden med sin Barnets Ven storebror, Nicolaj, og Dina med sin Barnets Ven storesøster, Sasha. Sammen tager de på opdagelser, snakker fortroligt og laver aktiviteter, der styrker børnene og giver dem nye relationer.
Både Patrick og Dina længes efter at vise deres værd og skabe nye venskaber og det fik de fornyelig mulighed for, da de var med til at arrangere aktiviteter for børnene på Asylcenter Frederikshavn.

Patrick blev ”en af de frivillige”
Patricks fortrolige ven og rollemodel i Barnets Ven, Nicolaj, er også projektleder og frivillig på Asylcenter Frederikshavn, hvor Red Barnet Ungdom driver en Juniorklub. Derfor spurgte han en dag Patrick, om de ikke skulle tage hen på asylcenteret.

”Patrick er en udadvendt dreng, som er fantastisk til at hjælpe andre. Men han har brug for at se, at hans personlige kvaliteter ikke har nogen grænser. Så jeg besluttede at tage ham med til en fodboldturnering, som jeg og de andre frivillige havde arrangeret for børnene på asylcentret. Jeg håbede, at Patrick ville få nogle personlige succeser ved at være med i det turneringen og være et forbillede for asylbørnene” fortæller Nicolaj.

Patrick sagde modigt ja, og straks han sine børnesko på centerets store græsplæne, så forvandlede han sig fra usikker dreng til en top tjekket frivillig.

”Patrick var med til at sætte kegler op og samle centerets børn. Han pjattede, tog ansvar og mærkede hvor meget han betød for børnene. Han voksede enormt i selvtillid og nød at gøre noget meningsfuldt for jævnaldrende børn i en svær situation. Og børnene på centret var også glade for at møde ham, og har spurgt efter ham siden. ”, fortæller Nicolaj.

Dina fik en ny ven
Da Sasha en dag spurgte 11 årige Dina, om hun ville med en tur til Asylcenter Frederikshavn for at besøge børnene, var det ikke uden betænkeligheder, at Dina sagde ja. Det virkede overvældende at skulle møde så mange nye mennesker.

”Jeg er stolt af, at Dina besluttede at tage med på centret, selvom det føltes lidt utrygt. Da vi kom frem havde de frivillige arrangeret, at børnene skulle lege jorden er giftig. Dina og jeg stod længe og kiggede på. Jeg kunne se, at det kriblede i Dina for at være med, men hun turde ikke”, fortæller Sasha.

Men hjælpen kom fra en yngre syrisk pige, der med stor beundring havde set på, mens Dina legede med hullahop-ringe.

”Pigen ville gerne være med til at lege med hullahop-ringe, og den var Dina med på”, fortæller Sasha. Og pludselig stod de to små piger og hullahoppede, mens de glemte hverdagsproblemer samt sprogbarrierer og bare var børn.
“Da isen først var brudt, var Dina en naturlig del af børnegruppen. De legede forskellige lege med redskaber, og stille og roligt overkom Dina sin generthed. Sidst på dagen var det Dina selv, der tog teten. Rustet med en iPhone med to sjove spil begyndte Dina at sidde og hjælpe den syriske pige med nogle drilske regnestykker. Hun strålede af selvtillid imens!”.

dina

 
Flere børn skal have chancen
For både Patrick og Dina var besøget på asylcentret en stor succes. De oplevede at være en vigtig del af et fællesskab, og samtidig fik flygtningebørnene nye danske venner. Red Barnet Ungdoms frivillige vil derfor forsætte med at lade børn fra Barnets Ven være med i aktiviteterne på Asylcentret Frederikshavn.