Frivillige lærer uledsagede flygtningebørn at cykle

I lokalerne fra et nedlagt psykiatrisk hospital bor en gruppe uledsagede flygtningebørn på asylcenteret Annebergparken. Centeret ligger afsides fra Nykøbing Sj. by, og børnene har svært ved at komme derfra. Mange føler sig fanget. Men det vil en gruppe frivillige lave om på. De vil lære børnene at cykle!

 

Side om side med det topsikrede fængsel ”Sikringen”, ligger Center Annebergparken i parklignende omgivelser. Her bor børn der har mistet alt; hjem, familie og venner. Størstedelen af børnene er mellem 6 og 17 år, og de bruger deres barndoms år på plænerne omkring centret langt fra resten af samfundet. Et nyt projekt drevet af frivillige fra Red Barnet Ungdom skal nu bryde børnenes isolation.

”Mange børn keder sig og savner kontakt med omverdenen. De trænger virkelig til gode oplevelser, og det vil vi give dem! ”, fortæller 22 årige Simon Drost, der er Red Barnet Ungdoms frivillige projektleder på projektet.

I vintermånederne vil de frivillige tage børnene med i svømmehallen for at lære dem at svømme, og når foråret kommer, vil de starte en cykelklub og et cykelværksted.

Plask, sjask og minder for livet
I januar mødtes de frivillige med børnene for første gang for at tage i svømmehal.

”Da vi ankom stod børnene allerede klar på række og ventede forventningsfulde. Vi skulle faktisk holde et møde før vi tog afsted, men de kom hele tiden ind for at hilse på os. De kunne ikke vente! Så vi gjorde det kort og tog afsted”, fortæller Simon grinende

De frivillige og børnene har valgt netop svømmehallen som en vinteraktivitet, fordi her må børnene ikke komme alene.

”Det var både sjovt og udfordrende at holde styr på flokken, for de var så kåde. De sprang fra vipperne, plaskede rundt og grinede. De opførte sig præcis, som børn gør, når de har glædet sig længe. Så vi gjorde os umage for at sikre, at det blev en fed dag for både børn og de andre gæster”, fortæller Simon.

Børnene var da også så begejstrede, at de indtrængende spurgte de frivillige, om de ikke nok ville komme tilbage allerede to dage efter.

Op på den tohjulede
Når vejret bliver bedre, så planlægger de frivillige både at lære børnene at køre på cykler, lappe flade dæk og skifte cykelkæder.

”Vi vil lære børnene færdselsreglerne og at cykle, så de kan komme rundt og ikke føler sig så fanget på centeret. Desværre er der meget få cykler på centret, og de fleste af dem er i stykker, så hvis det skal lykkes, så er vi også nødt til at lære børnene at reparere cykler”, fortæller Simon, der glæder sig til at give børnene lidt frihed.

Flere frivillige efterlyses
Lige nu er der 7 frivillige fra Red Barnet Ungdom på centret, og det er for få til, at alle centerets børn kan komme med, når de frivillige eksempelvis inviterer på udflugt. Derfor håber Simon, at endnu flere unge kunne have lyst til at engagere sig.

”Vi vil rigtig gerne være flere, så vi kan hjælpe flere børn og komme oftere. Det ville især være rart med nogle lokale frivillige. Så hvis du gerne vil gøre noget meningsfuldt og sjovt, så står vi og en masse børn klar med åbne arme!!”, siger Simon.

Er du interesseret i at blive frivillig for børn på asylcentre ? Så læs mere her