Ny fritidsklub spreder glæde blandt børnene på Center Sandvad

For mange børn er livet hårdt på et asylcenter. Det kan være svært at holde håbet højt og dagene føles oftest være triste og ensformige. Men nu sker der noget, der kan sprede glæde i en ellers grå børnetilværelse. På Center Sandvad har Red Barnet Ungdom startet en fritidsklub, der skal være med til skabe lyspunkter for børnene og de unge.

 

Nord for Vejle, lige mellem Jelling og Tørring, ligger Center Sandvad, der er et asylcenter for børn og deres familier, som er flygtet fra krig og rædsel. Centeret ligger isoleret, placeret væk fra større byer, og der går ingen busser i weekenden. For børn der lever deres barndom i et miljø, hvor usikkerhed, ventetid og traumer præger stemningen, er der langt mellem de lyse barndomsminder.

Derfor har Red Barnet Ungdom startet en oplevelsesklub for børn og unge på Center Sandvad. Oplevelsesklubben, der er drevet af frivillige, har åbent hver søndag. Her kan laver de frivillige aktiviteter og lege, som spreder glæde hos de mindste. Den frivillige projektleder for oplevelsesklubben, Vaagisan Subramaniam, mener, der er stærkt brug for en klub, der kan skabe oplevelser for børn og unge:

Sandvad er en meget lille by, hvor der ikke sker så meget. Der er ingen busser i weekenden, så borgerne på centeret har ikke rigtig nogen mulighed for at få oplevelser eller andre indtryk. Det gør det ekstra vigtigt, at vi gør en indsats for børn og unge lige præcis på Center Sandvad, så de kan få et pusterum fra hverdagen”, siger han.

Fritidsklubben giver børnene en god start i Danmark

Børnene har selv døbt fritidsklubben ”Vær Sammen Søndag”, og det er netop et kendetegn for fritidsklubben, at børnene har medindflydelse på klubbens aktiviteter.

Vi plejer at høre børnene ad hvilke aktiviteter de ønsker at lave sammen med os, og planlægger derfra hvad søndagen skal bruges på. Men vi tager også højde for mærkedage og traditioner. Det kan være græskarudskæring til Halloween, pakkeleg og æbleskiver til jul. På denne måde kan de få kendskab til danske traditioner”, fortæller Vaagisan.

Julie Harboe, som er frivillig for RBU på Center Sandvad, er enig i, at klubben kan lære børnene om dansk kultur og traditioner på en sjov måde.

Asylcenteret ligger forholdsvis isoleret, så børnene har ikke særlig gode muligheder for at blive en del af det danske samfund. Derfor er indsatsen vigtig, både for at beboerne kan lære om dansk kultur, men også for, at de ikke føler sig uønskede. Vi giver beboerne på Center Sandvad en smag på dansk kultur kombineret med sjove oplevelser”, fortæller hun.

Oprindeligt var fritidsklubben tiltænkt teenagedrengene på centeret, men på grund af en overvældende interesse fra børn og unge i alle aldre, har de frivillige valgt at åbne op for alle børn.