”Koloni er det bedste, jeg vil ikke hjem – det er den bedste weekend nogensinde!”

Børnene fra Frederikshavn Asylcenter var glade og forventningsfulde, da de skulle på koloni med Red Barnet Ungdom. De skulle på en weekend væk fra en isoleret og ensformig hverdag på asylcentret og på en tur fuld af leg, venskaber og voksenopmærksomhed. For de frivillige handlede det om at skabe gode minder i en barndom fuld af flugt og muligheden for at danne nye venskaber.

Børnene udflugt startede fredag, hvor blev hentet på asylcenteret de efter skole og fragtet til Godset i Brønderslev. Børnene blev indlogeret og fik en omgang aftensmad, hvorefter de hyggede sig med oplæsning af H.C Andersen eventyrer, bål, snobrød og skumfiduser.

Lørdag vågnede børnene tidligt, de var spændte på, hvad dagen skulle bringe, så det var bare om at få noget morgenmad og i gang med lørdagens aktiviteter: Holdkamp, hvor børn og frivillige blev inddelt i fire hold, hvorefter de skulle dyste på tid og præcision mod de andre hold i sækkeløb, æggeløb, kongespil, stikbold og vendespil.

Ovenpå de fysiske anstrengelser, trængte børnene til lidt afslapning. Nogle tog en lille lur og slappede af på værelserne, mens andre børn gik i det kreative hjørne. Her blev der malet på lærreder, dekoreret armbånd og halskæder, mens både børn og frivillige fik falske tatoveringer og pigerne blev sminket og fik neglelak på til aftenens fest.

Festen lørdag aften blev skudt i gang, da et par frivillige og børn startede aftenen med dans. For de som ikke trængte til at kridte skoene, nød i stedet festen fra stolene, hvor der blev serveret chips og drinks. Balloner fløj og der blev lavet masser af ballondyr. Til festen var der planlagt små lege som limbo og stoledans. Selv de ældre drenge så med fra sidelinjen, og det hændte at nogle deltog i stoledans.

Hvad synes børnene om kolonien?

Janet (til højre) og Fatema (til venstre)på begge 9 år (se billedet øverst), var to ud af de tre piger som deltog i kolonien, synes det var rigtigt sjovt og hyggeligt at være på koloni, især fordi de havde mulighed for at lege og sove sammen med alle deres venner. De lå og snakkede efter lyset var blevet slukket, og det var hyggeligt at ligge stille i sengene og snakke sammen – uden drengene kunne høre det. De har haft det rigtig sjovt i det kreative hjørne, hvor farveblyanter og pensler blev strøget og det fineste maleri opstod. De blev gjort klar til aftenens fest om lørdagen med make-up og neglelak i lange baner. Maden og stemningen fra hele kolonien har været rigtig god, og Janet og Fatema ville ikke hjem fra kolonien, da de gerne ville være blevet noget længere. Opstår muligheden igen med en koloni, skal de to veninder helt sikkert deltage endnu engang.

 

Arian på 9 år synes det var rigtig sjovt at være på koloni, da der var mange aktiviteter og alle var sjove. Da han blev spurgt om, hvad der var det bedste på kolonien, svarede Arian ”Det hele”. Han synes specielt det var rigtig hyggeligt og sjovt at spille kort, tegne og male med de ældre frivillige og andre børn, samt der fredag var bål hvor vi lavede snobrød. Det har været rigtig sjovt for Arian, at drengene sov sammen, og der var fest lørdag aften, hvor han fik lov til at få sodavand og spise chips. Alle aktiviteter har været de bedste igennem hele weekenden og han synes naturen omkring Godset var rigtig flot. Han vil meget gerne deltage i en koloni en anden gang.

 

Youssef på 9 år, synes det var den ”bedste weekend nogensinde”. Det var godt at sove sammen, lege på den store fodboldbane som rundbold og kongespil. Ligeledes synes han det var rigtig sjovt at få tatoveringer og klippe masker til lørdagens fest. Specielt var det for Youssef, da han vandt stoledans, og væltede de større drenge af stolen. Han var rigtig glad og godt tilfreds, da han i starten af legen, havde sagt ”Jeg vinder det her”.

Og hvad siger forældrene?

Et par forældre fra Frederikshavn Asylcenter valgte at tage et smut forbi kolonien lørdag eftermiddag for, at se, hvordan det gik med deres søn og hvad børnene lavede. Begge forældre synes kolonien var en rigtig god idé, og ønsker den skal foregå hvert år. De vil gøre alt, hvad de kan for at få deres børn afsted, hvis lejligheden byder sig igen. Fra Syrien og Irak er de ikke vant til, det er børnene der tager af sted, men derimod forældrene, så det var nyt og spændende for dem at se, hvordan sådan en koloni foregik. De var virkelig glade for at deres søn havde været så heldig at komme med, samt at projektlederne havde præsenteret kolonien for dem på centeret, hvor det havde været muligt at stille spørgsmål, hvilket de viste stor taknemmelighed for.

 

Én frivillig havde rejst fra den anden side af landet for at være med.

Èn af de frivillige havde rejst et stykke for at kunne få lov til at deltage i kolonien i Nordjylland. Jakob Andersen Molbech kommer fra København og valgte at være med i denne efterårskoloni, da han mener det var et fedt initiativ og fordi han gerne ville give noget igen, da han selv har haft gode oplevelser fra fodbold- og lejrskoler.  Han håbede, han igennem weekenden var med til at kunne gøre en forskel for de udsatte børn og unge. ”Det har været et positivt afbræk i hverdagen”.

Hvorfor er man frivillig på koloni?

Poul Damm på 26 år siger: ”Jeg vil gøre en forskel for nogle børn, der har haft den hårde oplevelse, jeg mener det er, at blive taget fra sit hjem og alligevel rejse videre”.

Poul ville give gode oplevelser og skabe positive minder omkring Danmark, som børnene kunne få med sig videre. Personligt ville han både gøre en forskel og udvide sin egen horisont ved at lære andre mennesker at kende fra andre kulturer. Ikke bare andre lande, men også andre mennesker fra Danmark, og hjælpe til at forstå at tingene som præsenteres i medierne er anderledes, end den oplevelse han har erfaret af børnene ved at deltage i kolonien.
Ud fra frivilliges og børns udtalelser kan der vidst godt skrives under på, at alle er klar til endnu en koloni, til næste år.