Afviste asylbørn på udrejsecenter Sjælsmark skal have bedre vilkår

Red Barnet Ungdom støtter op om et borgerforslag, der skal være med til at sikre børn på udrejsecentre bedre vilkår i hjem- og udrejsecentre og midlertidig opholdstilladelse efter 18 måneder på centrene.

 

Red Barnet Ungdoms frivillige laver hver uge aktiviteter for børnene på udrejsecenter Sjælsmark, og inviterer løbende børnene med på weekendkolonier for at give dem et afbræk fra den hårde hverdag på centrene. Her er organisationen førstehåndsvidne til børnenes urimelige opvækst og vilkår.

Børnene har uacceptable forhold

Frihedsbegrænsninger, fraværet af et stabilt familieliv, utryghed og mangel på mulighed for at få en almindelig skolegang er hverdag på centeret og det skader børnenes trivsel og kan give dem varige mén. Red Barnet Ungdom møder hver uge børn, der viser tydelige tegn på at tage psykisk skade af opholdet på asylcentret. Mange af børnene er født i Danmark eller har tilbragt det meste af deres liv i skiftende danske asylcentre. De taler dansk og for mange har Danmark været det eneste hjem, de har kendt til i deres liv. Nu lever de en barndom i undtagelsestilstand, som åbenlyst tilsidesætter børnenes tarv – og som også sætter deres fremtid på standby.

”Vi har igennem 1,5 år bevidnet, hvor triste forhold børnene på Sjælsmark har og hvor negativt det påvirker deres udvikling og livsglæde. Ingen børn fortjener at vokse op under sådanne forhold uanset forældrenes valg eller fravalg. Derfor mener vi, at der er behov for politisk handling, ” siger generalsekretær Camilla Burgwald, Red Barnet Ungdom.

Uanset hvad man måtte mene om forældrenes bevæggrunde for den situation, de er havnet i, skal det pointeres, at man på ingen andre lovområder i Danmark straffer børn for deres forældres beslutninger. Barndommen og lysten til livet skal ikke slukkes på et asylcenter, og derfor støtter Red Barnet Ungdom borgerforslaget.