Flygtningebørn fejrer fødselsdagsbagedyst uden fødselar

I venskabsgruppen i Odense leger flygtningebørn sig til integration. Denne gang blev der dekoreret kager, hvor de frivillige skulle agere dommere.

 

Kagecremen driller, det sidste krymmel bliver drysset på, og arbejdstempoet stiger ved de forskellige borde, da tiden er ved at rinde ud. Børnene i venskabsgruppen i Odense er ved at rette de sidste detaljer, før kagekonkurrencen når dets afslutning. Rasmus ser til fra sidelinjen, mens kagerne får det sidste touch, før de skal bedømmes og spises.

Rasmus er frivillig i venskabsgruppen i Odense og har været det i over et år. Sammen med de andre frivillige har han skabt trygge rammer for en gruppe flygtningebørn, der netop har fået opholdstilladelse og er flyttet fra et asylcenter til Odense, og nu skal til at lære deres nye lokalsamfund at kende

”Vi har fået en tæt relation”
Vinderen bliver fundet og kagerne spist, og børnene løber rundt og hygger sig. I dag er temaet fødselsdagsbagedyst, også selvom ingen af børnene eller de frivillige har fødselsdag. Fødselsdagsbagedyster og andre aktiviteter i venskabsgruppen er ikke kun sjov og ballade, men bidrager også til, at børnene bliver bedre til dansk.

“Jeg kan tydeligt mærke en forskel fra første gang, jeg mødte de her børn. Vi har fået en meget tættere relation. Samtidig er de allesammen blevet meget bedre til dansk, så nu er det næsten dem, der sætter dagsordenen,” fortæller Rasmus.

Børnene er meget initiativrige. De finder på spil, konkurrencer og foreslår steder, de gerne vil opleve i Odense. Nogle gange i så hæsblæsende et tempo, at de frivillige næsten ikke kan følge med.

”Mange af børnene kendte hinanden, før de startede i venskabsgruppen, så der er fart over feltet, når vi alle er samlet. Vi skal i hvert fald holde tungen lige i munden, men det er jo bare fedt, at de er så begejstrede,” siger Rasmus.

Endnu flere gode oplevelser
Når vejret begynder at blive lidt varmere, er det planen, at børnene skal besøge byens forskellige legepladser, udforske Odense Zoo og opleve Den Fynske Landsby.

“Vi har det sjovt med indendørsaktiviteter, og selvom at fødselsdagsbagedysten var en stor succes, så tror jeg, det er godt at få lidt afveksling, hvor børnene virkelig kan komme ud og brænde noget energi af. Vi viser dem nogle steder i Odense, som de forhåbentlig også kan besøge sammen med deres forældre, ” fortæller Rasmus.

I venskabsgruppen overvejer man at invitere forældrene på besøg, så de kan få et indblik i, hvad deres børn går rundt og laver i venskabsgruppen, og samtidig kan de via deres børn lære, hvad der sker i lokalområdet.

Red Barnet Ungdom skal hjælpe udsatte børn i hele landet
Med venskabsgrupperne skaber Red Barnet Ungdom et frirum for børn, der har brug for at være børn. De forskellige venskabsgrupper gør en stor forskel for børnene og deres familier. De giver børnene mulighed for at nedbryde sproglige og kulturelle barrierer gennem sjov og leg, så de nemmere kan opbygge nye venskaber og relationer. I år åbner Red Barnet Ungdom flere venskabsgrupper flere steder i landet. Projektet er støttet af TrygFonden.