Elham er nu frivillig på det asylcenter, hvor hun voksede op

”Der skal ikke meget til, for at børnene bliver glade, for de har nærmest ingenting,” fortæller 21-årige Elham, og hun ved, hvad hun taler om. For Elham er selv vokset op i det asylcenter, hvor hun nu er frivillig.

I seks år kunne Elham kalde de røde murstensbygninger i Asylcenter Avnstrup i Midtsjælland for sit hjem. Som barn flygtede hendes familie fra Irak til Danmark. De første år familien havde dansk jord under fødderne, blev de flyttet rundt i landet, og da Elham var fem, blev de placeret i Asylcenter Avnstrup.

”Jeg har selv boet i Avnstrup i seks år. Jeg flyttede derfra som 11-årig, da jeg fik permanent opholdstilladelse,” fortæller Elham.

I oktober startede hun som frivillig i Red Barnet Ungdoms børneklub på det asylcenter, hvor hun selv har tilbragt en stor del af sin barndom.

Mange af børnene i børneklubben på Avnstrup har hårde oplevelser med i bagagen. Elham og de andre dedikerede frivillige forsøger at gøre børnenes hverdag og ventetid lidt sjovere og tryggere. De leger med børnene, og tager dem med ud i det danske land på oplevelsesturer. De har lige haft børnene med ude at skøjte.

”Jeg ved, hvor stor en glæde det er for børnene at få gode oplevelser og møde nye mennesker. Så jeg er glad for, at jeg selv kan være med til at skabe gode oplevelser for børn, hvis barndom minder om min. Det er vigtigt, at de får nogle gode minder at huske tilbage på, når de er voksne,” fortæller Elham og fortsætter:

”Vi får dem væk fra den smerte, de oplever derhjemme. Mange af børnenes forældre er nedtrykte, og det påvirker dem.”

Elham som lille. Hun sidder på sin seng i asylcenteret med fire bamser.

Frivillige var der for Elham

Asylcenteret er i dag et udrejsecenter for afviste asylansøgere. Da Elham boede der, var asylcenteret et almindeligt opholdscenter, hvor familier og enlige boede, mens de ventede på, at deres sag blev behandlet. Dengang var der også frivillige, der var med til at gøre hverdagen for Elham lidt lysere.

”Da jeg boede der, var der også frivillige, der var med til at give os gode oplevelser. Vi tog i BonBon-Land og Tivoli, og det gjorde mig megaglad,” siger Elham.

Hun har om nogen mærket på egen krop og sind, hvad det betyder, når frivillige engagerer sig og er der for en.

”Oplevelserne er enormt vigtige for børnene. Når man går i skole og oplever, at ens klassekammerater oplever en masse og har en masse ting, som man selv ikke har, så gør det ondt på en. Når man oplever, at andre børn har deres eget værelse og legetøj, bliver man bevidst om, hvor anderledes ens liv er fra de børn, man møder i skolen. Det betyder enormt meget at have sit eget værelse,” fortæller Elham.

På Avnstrup har familier med børn typisk kun to rum til rådighed.

Frivillig for sin egen skyld

I dag bor Elham med sin familie i Ringsted. Når hun ikke er frivillig, læser hun til diplomingeniør på DTU. Der er flere grunde til, at hun i dag er frivillig i Red Barnet Ungdom, og de handler ikke alle sammen om at hjælpe børn, hvis barndom minder om hendes egen.

”Som frivillig hjælper man både sig selv og en masse børn. Det er ekstremt fedt. Man møder børn, som er ekstremt sjove, og har spændende historier at fortælle. Det er megafedt og sjovt for både den frivillige og for børnene,” fortæller Elham.

Elham som barn, der smiler til kameraet. Hun leger i et legeland.