For 14-årige Khabat er Sjælsmark et fængsel. Nu ser det ud til, at han kan flytte

14-årige Khabat har været flygtning hele sit liv. Nu bor han på Udrejsecenter Sjælsmark. Regeringen og dets støttepartier har nu besluttet, at Khabat og de andre børn på Sjælsmark og deres familier skal flytte væk fra centeret.

Khabat Azizi bruger det meste af sin tid alene på sit værelse. Han er 14 år. Han blev født i en irakisk flygtningelejr og har sammen med sin familie været på flugt i mange år. Nu har familien Azizi boet i Danmark i over tre år, med håbet om at kunne stifte et liv. I dag bor Khabat og hans familie på Udrejsecenter Sjælsmark. For Khabat er Sjælsmark et fængsel.

”Hvis man skal have en fremtid, så skal man komme igennem de hårde perioder i sit liv,” fortæller Khabat.

Han elsker at trylle og håber på, at han en gang i fremtiden kan blive tryllekunstner.

Ifølge Khabats familie er der intet at vende tilbage til for dem. For Khabat er fremtiden stadig i limbo, og det vil den blive ved med at være. Men håbet er ikke dødt endnu, for den nye regering og dets støttepartier har besluttet, at børnefamilierne ikke længere skal bo på Sjælsmark. Det er dog stadig uvist, hvor de så skal bo, og hvornår de kan flytte.

Danmark mest omtalte asylcenter

Hjemrejsecenter Sjælsmark er nok Danmarks mest omtalte asylcenter. Red Barnet Ungdom og flere andre organisationer har kritiseret børnenes levevilkår på centeret. Red Barnet Ungdom bakkede blandt andet op om et borgerforslag for, at afviste asylbørn skal tildeles bedre vilkår i hjem- og udrejsecentre og midlertidig opholdstilladelse senest 18 måneder efter, at de har fået et endeligt afslag. I maj nåede borgerforslaget 50.000 underskrifter, og skal tages op som et beslutningsforslag i det nyvalgte folketing.

For børnene på Sjælsmarks virkelighed er ikke nem. På Sjælsmark må familierne ikke selv lave mad, og værelserne og centeret som helhed er nedslidt. Desuden er centeret placeret ved siden af et militært øvelsesterræn, som militæret bruger, når det skal øve, hvilket gør mange af børnene bange og giver dem søvnproblemer. En rapport som Røde Kors offentliggjorde i marts, viste, at hele 61 procent af børnene sandsynligvis kan opfylde kriterierne for en psykiatrisk diagnose, og at halvdelen af de 11-17 årige har symptomer på PTSD, Posttraumatisk stressforstyrrelse.

Familierne opbevarer deres mad i kasser, som hænger fra deres vinduer. Asylcenter Sjælsmark har tidligere fungeret som kaserne for militæret, og familierne bor i gule murstensbarakker uden køkkener og spiser derfor samlet i centerets fælles kantine. Familierne har heller ikke egne køleskabe, så de opbevarer deres mad i kasser eller plastikposer, som de placerer uden for deres vinduer.

En pause i hverdagen

Red Barnet Ungdom forsøger at gøre hverdagen lidt sjovere og tryggere for børn som Khabat, der kan kalde asylcenteret for hjem. På Sjælsmark driver Red Barnet Ungdoms frivillige tre børneklubber, hvor engagerede frivillige inviterer børnene til sjov og leg. Klubberne giver børnene en pause i hverdagen. De frivillige dyrker sport med børnene og skaber et trygt og afslappet rum, hvor børnene for en stund kan glemme deres bekymringer.

Khabat smiler og sangeren Wafande griner. I maj 2019 arrangerede Red Barnet Ungdom en gallafest for børnene på Sjælsmark, hvor sangeren Wafande optrådte. Gallafesten blev arrangeret i forbindelse med, at Red Barnet Ungdom overleverede tusindvis af venlige hilsner, som danskerne havde sendt i børnenes retning.

De frivillige sørger desuden for, at børnene også oplever en verden uden for asylcenteret ved at tage dem med på udflugter. Inden for det sidste par måneder har de frivillige blandt andet haft børnene med til koncert, på skøjtetur og i påsken inviterede de børnene til æggejagt i Geels Skov.

Når du støtter Red Barnet, støtter du børn som Khabat og de andre børn, der bor på Sjælsmark. Bliv støttemedlem her.