Frivillig ildsjæl flygtede fra krig som barn

– nu gør han en forskel for børnene på det lokale asylcenter.

Omar Sharifzad kom til Danmark som treårig, da han og familien flygtede fra krig og trusler i Afghanistan. De oplevelser har sidenhen motiveret ham til at blive frivillig projektleder i Red Barnet Ungdom.

For 22-årige Omar handler det om at give børnene et pust af morskab og et afbræk fra hverdagen. Derfor er det vigtigt for ham at arrangere ture ud af huset sammen de andre frivillige i gruppen.

”Jeg vil gerne have dem ud af asylcenteret i de timer, jeg har dem, for de er der jo hele tiden. De bor der. De går i skole der. Det er sjældent, de kommer ud med et sjovt formål,” forklarer Omar, som ikke tidligere havde oplevet et asylcenter, men har fået fortalt historier af sin far, der boede på et center i Odense.

Da krigen rasede i Afghanistan i starten af nullerne, var familien tvunget til at flygte som følge af Omars fars jobtitel. Først tog Omars far afsted til Danmark, og sidenhen fulgte resten af familien trop. De endte i Brønderslev, hvor Omar havde sin barndom. I dag holder Omar til i Kolding er i fuld gang med sin uddannelse i sociologi og kulturanalyse. Men hans afghanske rødder er naturligvis stadig en vigtig del af ham.

”Jeg ved, hvordan det er at være flygtning, og hvordan det er at være udlænding. På trods af, at jeg har levet i Danmark i 19 år, kan jeg sagtens sætte mig i børnenes sted og se det hele fra deres perspektiv,” fortæller Omar.

Bagsiden af medaljen

Omar nyder børnenes selskab. Og ingen tvivl om, at børnene har det sjovt med ham. Men han oplever også at stå i svære situationer. Omar fortæller blandt andet, at flere af forældrene lider af PTSD.

”99 procent af tiden kører aktiviteterne som smurt, men man fornemmer også, at mange af børnene er påvirket,” siger Omar, der har været frivillig siden 2019.

Han fortæller også om den usikre position, man står i, når man bor på et asylcenter. Da han en søndag vendte tilbage på centeret i Jelling, var et af børnene pludselig rejst. Familien havde fået afslag om asyl i Danmark og var taget til Tyskland i håbet om en chance der.

”Hvis jeg skal være helt ærlig, gør det mig ret ked af det. Jeg havde jo lige været sammen med ham. Så går der to uger, og så er han væk.”

Frivilligt arbejde er Omars pusterum

Men selvom det til tider kan være hårdt, er det også meget givende at være frivillig på et asylcenter, synes Omar.

”Først og fremmest er det en tid, hvor jeg kan glemme karriereplaner, penge og ikke mindst sociale medier. Om man vil det eller ej, fylder de ting meget som studerende. Så her på centeret kan jeg opleve, hvordan andres virkelighed ser ud,” forklarer han.

Selvom Omar har meget at se til med studie og en nylig flytning, er tiden på asylcenteret hans førsteprioritet, og et arbejde, han kun kan anbefale. ”Prøv det!” Lyder Omars opfordring til andre, der har leget med tanken om et frivilligt arbejde.

”For at være bundærlig, er det en af de bedste beslutninger i mit liv.”

 


Læs mere om at være frivillig på et asylcenter.