En drøm, man ikke vil vågne fra

Af: Josephine Bjørling

>>Til fest på slottet<<

Efterårsferie rimer normalt ikke på gallakjoler og sikkerhedsgodkendelser, men for Maja og Victor stod søndag d. 15. oktober i Det Danske Kongehus’ navn. Da invitationen til Prins Christians 18-års fødselsdag først dumpede ind i mail-indbakken hos Victor Döpping, der er menigt medlem i Red Barnet Ungdoms nationalbestyrelse, troede han, det var en joke. ”Jeg var nødt til at ringe til Hofmarskallen for at få bekræftet, at invitationen var ægte,” griner Victor, da han mindes den surrealistiske situation. Også Maja Andersen, der er næstforperson i nationalbestyrelsen, undrede sig over den formelle og smukt udformede invitation, der tonede frem på hendes skærm: ”Det var meget underligt at få så vild en mail.”

Maja og Victor med nerverne udenpå gallatøjet, da de sammen begiver sig mod Prins Christians 18-års fødselsdagstaffel. (Foto: Claus Bech)

Genbrugsgalla

Forberedelserne til dagen begyndte tidligt for Maja, der fik lagt en professionel makeup, og også hendes valg af outfit lå der flere tanker bag: ”Det var vigtigt for mig at mit tøj var noget, som jeg følte mig godt tilpas i. Jeg havde heldigvis en kjole liggende, som jeg havde brugt til galla på gymnasiet, og som jeg nu igen, endelig fik anledning til at tage i brug.” Både økonomi og bæredygtighed har været i Majas tanker, da hun igen iklædte sig sin gulvlange, lyse kjole. ”Jeg syntes, det var et vigtigt signal at sende, at man ikke altid behøver købe nyt,” siger Maja tænksomt og nævner, at det netop er vigtigt at sende et signal om nedsat forbrug og genbrugsglæde ved et ungdoms-event som Prins Christians 18-års.

Genbrugsguld fra Majas gymnasietid. (Foto: privat)

 

Vindblæst ventetid

Tidligt ankom Maja og Victor spændte og også lidt nervøse til Christiansborg Slot, hvor de inviterede havde et meget lille vindue for at blive lukket ind i de royale gemakker. Pressen var til stede og knipsede fotos, så blitzene blinkede om kap med festdeltagernes forventningsfulde glimt i øjnene. Efterårsvejret viste sig fra velkendt side med ruskende blæst, men heldigvis blev både jakkesæt og sminke siddende, hvor det skulle.

En lidt vindomsust Maja bliver interviewet af DR. (Foto: dr.dk)

 

Fast håndtryk, tjek. Øjenkontakt, tjek.

Ankomsthallen, hvor alle de unge gæster ventede på at blive lukket ind, sitrede af forventningens glæde, og alle virkede søde og imødekommende, siger Maja med et smil.

Det var, som om det faktum, at alle os unge delte oplevelsen af at være helt grønne i den royale setting, gjorde, at folk var meget åbne, og det var nemt at tale med alle.”

Og det var ganske vist, at de fleste inviterede var på udebane og havde øvet på at bukke og neje hjemmefra. Da Maja og Victor skulle hilse på Dronningen og Kronprinsen havde de øvet både faste håndtryk og øjenkontakt. Da vi spørger Maja, hvorfor hun tror, Red Barnet Ungdom er inviteret til en så speciel begivenhed, smiler hun stolt og påpeger, at der ikke var mange ungdomsorganisationer repræsenteret ved festen. Invitationen til de to nationalbestyrelsesmedlemmer hænger nok sammen med RBU’s rolle som ungdomsorganisation, der netop sætter fokus på det gode børne- og ungeliv.

Et håndtryk, Victor sent vil glemme. (Foto: Claus Bech)

 

En helt særlig bordherre

Da de nervepirrende hilsner på Dronningen og Kronprinsen var vel overstået fortsatte de to videre ind på Christiansborg Slot, hvor selve fødselsdagstaflet, som Dronning Margrethe holdt for at fejre sit barnebarn, blev afholdt. På de smukt pyntede borde holdt i sarte farver var placeret små bordkort med navn og baggrundsinfo på de heldige inviterede, men da Maja så navnet på sin sidemakker, måtte hun lige kigge en ekstra gang. Majas bordherre var simpelthen selveste Kronprins Frederik. Kronprinsen er protektor for Red Barnet, og Maja tænker i retrospekt, at det derfor ikke var så mærkeligt, at hun som næstforperson for Red Barnets datterorganisation, skulle sidde netop der. Selvom det bestemt ikke var noget, hun havde regnet med!

Kronprinsen var da også meget nysgerrig på Majas frivillige arbejdsliv, og han blødte samtalen op med en blanding af galanteri og charme: ”Han skænkede flere gange vand op til mig og havde et kækt glimt i øjet, der bare gav en helt nede-på-jorden-stemning. Det skabte ligesom mindre distance.”

Kronprinsens lattermilde gemyt var med til at få Maja på hans venstre side til at føle sig bedre tilpas under den overdådige festmiddag. (Foto: Nicolai Linares)

Også Victor havde fået royalt selskab under middagen, da han var blevet placeret ved siden af Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, som han også faldt godt i snak med. De to drøftede bl.a. den stigende digitalisering og den påvirkning, det har på unges mistrivsel. Hvem der bare havde været fluen på væggen til den snak.

 

Farvel til Eventyrland

Men intet varer evigt, og da Benjamin Hav havde spillet et brag af en koncert for de festglade unge, var det op ad kaninhullet igen og farvel til Eventyrland. Når Maja og Victor tænker tilbage på oplevelsen, er der et væld af øjeblikke, der kommer tilbage til dem.

Det var så vidunderligt og en meget stor oplevelse. Så dejlig en aften. Ligesom en drøm, man ikke ønsker at vågne fra.

De smukke unge mennesker efter en søndag aften, de sent vil glemme. (Foto: privat)