En rollemodel brød Emils rollemønster

>>Mændenes Internationale Kampdag er ikke kun for mænd<<

D. 19. november blev Mændenes Internationale Kampdag markeret. Red Barnet Ungdom har sat spotlight på det mentale helbred og mistrivsel hos unge mænd og drenge. Det gør vi, fordi alt for mange unge mænd og drenge oplever ikke at kunne tale om, ikke at være okay, og de er overrepræsenterede i mistrivsels-, ensomheds- og selvmordstatistikker verden over.

Emil Midjord Christensen får ordet i anledning af mærkedagen. Emil har allerede som 25-årig fået nogle hårde slag af livet, og han har samlet til bunke af forskellige erfaringer med både manderoller, rollemodeller og desværre også mangel på sidstnævnte. På sine sociale medier er Emil fortaler for drenge og mænds sundhed og trivsel, og han bruger sine platforme aktivistisk til at belyse emnet.

Drengens manderolle – hvordan rækker man ud?

Jeg er fortaler, fordi jeg selv har gennemgået en masse ret svære ting i mit liv. Jeg har været hele møllen igennem. Jeg kommer fra et sted, hvor jeg ikke havde lyst til at leve det her liv mere. Helt bogstaveligt. Til nu at være et sted, hvor jeg føler, at jeg har lyst til livet igen. Og fordi jeg har haft de oplevelser i så ung en alder, er det nu blevet til en stor drivkraft i mig at kunne give tilbage og dele mine erfaringer,” siger Emil og fortæller om, hvordan han opdagede, at det ikke er normalt at have det så mentalt dårligt.

Jeg snakkede med min mor om det på et tidspunkt – da jeg gik i 1.g og havde noget, der lignede en spiseforstyrrelse. Jeg blev sendt til psykolog, men jeg var slet ikke et sted, hvor jeg kunne indse, at der var et problem. Jeg tænkte ligesom bare, at det var normalt at have det sådan her,” beretter Emil og fortsætter: ”På et tidspunkt havde jeg det alvorligt dårligt og spurgte min læge:

’Hvor mange gange om ugen skal man tænke på at tage sit eget liv, før det er unormalt?’ – og hun svarede ’Det skal man aldrig tænke!’

Den udmelding var en kæmpe øjenåbner for Emil, der havde gået helt alene med de allersværeste tanker i lang tid. Går du eller nogen, du kender, med selvskadende- eller selvmordstanker, så kan du ringe til Livslinien på 70 20 12 01. Du kan også skrive til Livsliniens mailrådgivning – de er klar til at tage telefonen hver dag året rundt mellem kl. 11:00-05:00.

En rollemodel brød mit rollemønster

Jeg oplevede et stort traume som barn og gik igennem hele mit liv uden at føle, at nogen forstod, hvem jeg var eller så mig rigtigt. Da jeg så mødte min rollemodel, havde jeg pludselig én, der kunne tale det samme sprog og var på bølgelængde med mig. Det ændrede hele min verden. Hvis ikke jeg havde kunnet snakke med ham om det dengang, så tror jeg ikke, at jeg havde været her den dag i dag,” fortæller Emil og slår ud med armene: ”Det var en mandlig rollemodel, som fik mig i gang med min terapi og fik mig i gang med hele min bedringsproces.

“Jeg vil gerne nå ind til unge mænd og drenge på samme måde, som min rollemodel nåede ind til mig,” pointerer 25-årige Emil, der gavmildt deler ud af sig selv og sine erfaringer med, når livet giver knubs og føles ubærligt. (Foto: Ronja Hyldkrog)

Formår vi at gøre unge drenge klar til livet?

Emil slutter sin tankerække af med at reflektere over, hvordan samfundet desværre er med til at forstærke drenges og mænds mistrivsel ved ikke at give plads til alle følelser på lige kår: ”Der findes ikke dårlige følelser og gode følelser – alle følelser er vigtige. Jeg tror, vi skal væk fra præstationssamfundet, og vi skal holde op med at måle og veje børn og teste dem på deres færdigheder,” siger Emil og slutter: ”Vi kan jo se, at mænd er overrepræsenterede i selvmordsstatistikkerne … det taler jo også ind i, at vi ikke formår at gøre de unge drenge klar til livet. Vi bliver gjort klar til at skulle præstere. I stedet skulle vi måske lære at mærke os selv.”

Emils historie er desværre ikke enestående. Men det er enestående, at han deler så gavmildt ud af sig selv. At han er åben om sin vej i livet, sin terapi og sin bedringsproces. Vi er meget beærede over at kunne dele Emils historie, tanker og refleksioner her, og hvis du er blevet nysgerrig på at lære mere, kan du følge med her og blive endnu klogere på hans historie, og hvilken rejse, han har været på, for at blive til den mand, han er i dag.

Har du mod på at være mandlig rollemodel for et barn, der har det svært? Så læs om vores projekt Barnets Ven her.