Landsmøde for fuld musik

Af: Josephine Bjørling

>> November måned = landsmøde, landsmøde, landsmøde <<
Starten på denne sidste efterårsmåned har summet af forventningens glæde i hele organisationen på sekretariatet og især ude hos den afgående nationalbestyrelse. Vi holdt nemlig landsmøde d. 4. november, og efter mødet fejrede Red Barnet Ungdom simpelthen fødselsdag, for i år, 2023, fylder vi hele 20 år.

Landsmødet i Red Barnet Ungdom er den årlige generalforsamling, hvor medlemmerne skal forholde sig til nationalbestyrelsens vedtægter og stemme om, hvem der rent faktisk skal sidde i nationalbestyrelsen og regere over det kongerige, der er RBU. Mange bestyrelsesposter var til besættelse, flere bestyrelsesmedlemmer gik helt af, nye skulle vælges, og poster skulle fordeles. Så der var rigtig mange bolde i luften og nok at holde styr på til landsmødet 2023.

Den gamle nationalbestyrelse har det for fedt over sig selv i den photobooth, som bestyrelsesmedlem Dalia  havde fået Smilebox til at sponsorere i dagens anledning. Lærke i venstre side og Caroline med den flotte kasket træder ud ad bestyrelsen. Det samme gør sig gældende for Barwago, der desværre ikke kunne deltage i landsmødet.
(Foto: Lasse Olsen)

Fuldt hus

Da indtjekningen var veloverstået, og det lækre morgenbrød havde fundet vej til vores tomme maver, bød Caroline Wégens, den nu tidligere forkvinde, velkommen til de fremmødte, der var stuvet sammen i det fyldte lokale. I dagens anledning havde vi lånt Red Barnets kantine, og selvom lokalet er rummeligt med højt til loftet, kom der så mange af vores seje medlemmer, at vi både var nødt til at hente borde ind fra højre og omrokere hele hytten, så der var plads til alle. Foruden deltagerne fra nationalbestyrelsen og sekretariatet dukkede 54 medlemmer op, og det er altså næsten en fordobling i forhold til sidste år.

De sejeste frivillige og medlemmer, der støtter op om landsmødet, som er den vigtigste officielle begivenhed i RBU. (Foto: Lasse Olsen)

Et hårdt reality check

Efter Caroline havde sat retningen for landsmødet, præsenterede hun Johanne Schmidt-Nielsen, som er generalsekretær i vores søsterorganisation, Red Barnet. Johanne holdt jubilæumstale, hvor hun berettede om både hårdt og godt. Der blev lagt ud med et fokus på konflikten i Gaza, der lige nu raser og fylder i manges tanker og hjerter. Johanne fremhævede med triste øjne og sorg i stemmen, hvordan børn ofte ender som gidsler i de voksnes konflikter, og hvordan Red Barnet forsøger at sende nødhjælp ind over grænserne til Gaza. Red Barnets internationale personale er inde i Gaza på FN-skolerne, der laver børnevenlige aktiviteter, der minder om den slags aktiviteter, som vores frivillige i Red Barnet Ungdom gør det. Johanne rundede af med beretningen om vejen fra Red Barnets dannelse til Red Barnet Ungdoms etablering i 2003 og helt frem til vores 20-års fødselsdag nu, her i 2023.

Johanne Schmidt-Nielsen skuer alvorligt ud over sine tilhørere, når hun beretter om den forfærdelige situation i Gaza. (Foto: Josephine Bjørling)

Et blik på det forgangne år

Da årsberetningen skulle fremlægges for forsamlingen, tog Caroline Wégens roret igen. Caroline berettede med stolthed i stemmen, at de frivillige i Red Barnet Ungdom det forgange år er nået ud til, har hjulpet og dannet relationer med 1400 BØRN OG UNGE! Det tal er jo helt vildt, og man forstår godt, at Caroline ranker ryggen lidt ekstra ved tanken om alle de dygtige og motiverede frivillige, der dagligt gør en børneverden til forskel. Samarbejdet mellem de nordiske afdelinger af Red Barnet Ungdom, deltagelsen i Folkemødet 2023 og i Copenhagen Pride-paraden fyldte også i beretningen, ligesom der blev lagt vægt på årets fælles tema ”Ung og Ulykkelig?”, der har skullet binde alle vores aktiviteter sammen.

Tidligere forkvinde Caroline Wégens fremlægger nationalbestyrelsens betragtninger fra året, der er gået. (Foto: Lasse Olsen)

Kan man være ung-med-yngre, når man er over 30 år gammel?

Sikke en mundfuld. Nationalbestyrelsens årsberetning skyllede vi ned med lækre vegetarsandwiches, og så blev det ellers tid til at diskutere vedtægtsændringer. For der var nemlig kommet et forslag til ændring af vedtægterne, som skabte en del røre i selskabet. Forslaget lød:

§ 6.2. For at være valgbar til bestyrelsen må kandidaten ikke være fyldt 35 år og skal have været medlem af organisationen i mindst 1 måned.

Okay, den tager vi lige på menneskesprog. I de gamle vedtægter måtte man altså ikke være over 30 år gammel for at stille op til nationalbestyrelsen, men det nye forslag ville rykke den grænse til 35 år. Ronja Hyldkrog, organisationskonsulent i RBU, listede nogle pros and cons op for mig, da jeg spurgte, hvilke tanker der lå bag forslaget:

Drama, drama, drama…i RBU’s cute ånd

Bølgerne gik højt, de forskellige holdninger for og imod vedtægtsændringen rungede iblandt forsamlingen, og selv nationalbestyrelsen var splittet. Af deltagerne til landsmødet, var der 46 stemmeberettigede, og mindst 2/3 af dem skulle stemme JA, før vedtægtsændringen ville gå igennem (med øjeblikkelig virkning, wow). Og det skete simpelthen på et hængende hår! Til den åbne afstemning var der 31, der stemte for forslaget, og 15 der stemte blank eller imod, så fra i lørdags d. 4. november 2023 blev det altså muligt at stille op til Red Barnet Ungdoms nationalbestyrelse helt indtil man fylder 35 år.

Fredsvalg over hele linjen

Den vigtigste del af landsmødet er valget til nationalbestyrelsen, og i år var der fredsvalg ved alle poster. Dvs. ingen kamp om pladserne ved det store bord, ingen afstemning, intet valg, bare good vibes og enighed om, hvem der skulle besætte de konkrete poster i Red Barnet Ungdoms nationalbestyrelse.

Maja Østerhaab Andersen er blevet nationalbestyrelsens nye forperson, hun sad tidligere som næstforperson, men den post overtager Benjamin Rudman, der har været menigt medlem i bestyrelsen.

Tidligere forkvinde Caroline giver faklen videre til Maja.
(Foto: Lasse Olsen)

Vores seje, frivillige fotograf Lasse Olsen nåede at knipse et billede af den nye forperson og næstformand, der indleder deres kommende samarbejde med et stort knus.

Ingen bestyrelse uden de menige medlemmer

Mathias Ellegaard Andersen bliver siddende som kasserer og kommer fortsat til at tage sig af dollar-posten. De 6 menige nationalbestyrelsesmedlemmer er en rigtig god blanding af tidligere og spritnye bestyrelsesmedlemmer. Dalia Awadh, Anders Nyeland og Victor Döpping bliver siddende og byder velkommen til Rikke Sjolte, Frederik Saaby og Ina Christiansen, der kommer ind som de friske, nye pust i RBU’s nationalbestyrelse.

Den nye nationalbestyrelse i RBU er glade og lidt trætte efter en lang dag, hvor de har været meget på.
(Foto: Lasse Olsen)

Tillykke og tak for i dag!

Det er vist ikke gået nogens næse forbi, at RBU fyldte rundt – flotte 20 år – tilbage i foråret. Det skulle naturligvis fejres, da landsmødet var slut, så nationalbestyrelsen, de fremmødte medlemmer og deltagerne fra sekretariatet var fælles om at pynte op, sætte gang i baren og skrue op for musikken. Og Økobandet spillede op til dans, før den store festmiddag blev serveret for selskabet.

Økomusik og høje grin fyldte de lånte lokaler, da aftenen faldt på.
(Foto: Lasse Olsen)

Travlheden i køkkenet var til at føle på, og opvasken trak ud, men kommunikationschefen holdt humøret højt hos sine ansatte, da han diskede op med en freestyle-rap foran industriopvaskeren. I vaskeægte RBU-ånd hjalp frivillige, ansatte og bestyrelsesmedlemmer hinanden med at få Red Barnets lokaler til at ligne sig selv igen, og festen trak ned i stueetagen, hvor der lystigt blev diskuteret politik med vores gæster fra Norden, mens andre koncentrerede sig lidt mere om at skåle og runde en lang og succesfuld dag af.

Tak for et vellykket landsmøde. Vi ses om et år!
(Foto: Lasse Olsen)